Бедствено положение в община Баните
Бедствено положение в община Баните / netinfo

Обявиха бедствено положение в община Баните, област Смолян. Проливните дъждове са оставили без ток 18 села в общината.

Активизирали са се и множество свлачища, които са затрупали леки автомобили и са прекъснали пътища. Река Малка Арда е излязла от коритото си. В момента няма бедстващи хора.

Снегът в общината е около 10 см и е само между Баните и Давидково.

По думите на кмета Райчо Данаилов щетите в общината възлизат на около 500 000 лв. Сформирани са екипи с хора и техника, които разчистват свлачищата и осигуряват нормалната проходимост на пътищата. Река е заляла мост в Баните, отводнени са няколко къщи в село Гълъбово, съобщават от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян.

В Смолянска област започва да се нормализира обстановката след падналите валежи от дъжд и сняг, които създадоха доста проблеми. Вече отпаднаха и ограниченията през проходите „Рожен“, „Пампорово“ и „Превала“ за движение с вериги, а за товарните-без ремаркета и полуремаркета, които бяха въведени тази сутрин.

Между 12 и 35 см. е снежната покривка в област Смолян, като е по-значителна по високите места. Множество сигнали имаше за паднали дървета по пътищата Широка лъка - Гела, Стикъл - Солища, Момчиловци – Лъки и по пътя Смолян – Пампорово – Чепеларе. 2/3 от водачите на МПС се оказаха с летни гуми и без вериги, което също затрудняваше движението.