Младежи рецитират в конкурс за художествено слово
Младежи рецитират в конкурс за художествено слово / Дарик Русе, архив

Конкурс по художествено слово за изпълнение на произведения от възрожденски автори ще се проведе на 1 ноември. Той се организира за четвърти пореден път от сдружение „ПРО АРТ” - Русе, съвместно с Община Русе и Регионалeн исторически музей по повод Деня на народните будители.

В предварителния кръг участниците са около 70, очаква се за финалния да останат около 30 деца. Възрастовата граница е от 12 до 18 години, а желание да се включат в конкурса са заявили младежи от Добрич, Силистра, Разград и Русе, съобщи директорът на русенския драматичен театър Орлин Дяков. Той е член на журито, в което влиза още и директорът на силистренския куклен театър Златина Станева, председател ще е актьорът Ириней Константинов.

Въпреки трудностите с намирането на спонсори награди ще има. За победителя възнаграждението е 600 лв., за заелия второ място е 300, а за третия 100 лв. Идеята на организаторите е да провокират интереса на младите хора към възрожденската поезия. При предишните издания на конкурса най-предпочитаните автори са били Ботев и Вазов, коментира още Орлин Дяков.