Миков пита БСП за подкрепа за ГЕРБ
Миков пита БСП за подкрепа за ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Соцлидерът Михаил Миков събира Националния съвет (НС) на партията на закрит пленум в неделя, за да решат дали и как точно да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Очаква се да бъде направено предложение червените да "пуснат" правителството, гласувайки "за" или "въздържал се", но да останат в опозиция.

Втората среща между ГЕРБ и БСП за евентуално сближаване на позициите все още не се е състояла, а слуховете са, че такава ще има след неделния пленум. Отлагането било заради натиск от Брюксел, който обаче не целял задължително широка коалиция между десни и леви, а стабилизиране на политическата, икономическата и финансовата обстановка в страната, обясниха запознати пред "Труд".

Според източници от "Позитано" 20 е почти невъзможно Националният съвет на партията да разреши БСП да влезе в коалиция с ГЕРБ, тъй като всички местни организации имат становища "против". Засега се очертава кабинет с министри от ГЕРБ и Реформаторския блок и с програма, подкрепена от Патриотичния фронт.

На пленума в неделя ще бъде утвърден и кандидатът на БСП за зам.-шеф на 43-тия парламент. Очаква се това да бъде зам.-председателят на левицата Янаки Стоилов, макар че и Мая Манолова имала големи шансове. И двамата са юристи, а Манолова вече има опит, тъй като бе заместничка на Миков в предишното Народно събрание.

Въпреки голямото вътрешно напрежение в партията промени в Изпълнителното бюро (ИБ) едва ли ще бъдат гласувани в неделя. Очаква се обаче да има бунт срещу зам.-председателя Димитър Дъбов. Срещу него скочиха организациите в Разград и Габрово, а социалистите от Стара Загора и Велико Търново искат спешни промени в състава на ИБ.

"Крайно време е за промени в бюрото, но те няма да се случат в неделя. По-скоро в последната седмица на октомври или до 10 ноември Дъбов може да бъде сменен", обясни източник от ръководството на партията. Социалисти искат и оставките на Евгени Узунов и Катя Николова, които заедно с Дъбов се смятат за "тричленката" в левицата.
Очаква се Миков първо да реши въпроса с отношенията с ГЕРБ, а после и вътрешнопартийните проблеми.