Стресът на работното място зависи и от организацията, и от възприятието ни
Стресът на работното място зависи и от организацията, и от възприятието ни / снимка: Guliver/Getty Images
Стресът на работното място зависи и от организацията, и от възприятието ни
75784
Стресът на работното място зависи и от организацията, и от възприятието ни
  • Стресът на работното място зависи и от организацията, и от възприятието ни

Несигурност на работното място и тормоз по време на работа са най-честите причини за стрес при работещите българи, показва проучване на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа.

Данните сочат, че над 50 процента от работещите у нас преживяват стрес на работното място често или много често, а едва 7 процента не се чувстват стресирани.

Проучването беше представено от КНСБ по повод Европейската седмица по безопасност и здраве при работа. От синдиката посочиха здравеопазването и образованието като секторите с най-висок риск от стрес на работното място.

Всяка професия може да бъде превърната в много стресираща и това е индивидуално за съответния човек, коментира от своя страна президентът на Дружеството на психолозите в България д-р Пламен Димитров. Според него основният проблем у нас е липсата на психосоциална профилактика на работното място.

Дали една работа е стресираща, зависи от начина на организирането й, от нейния характер и от възприятието на работещия човек, твърди психологът д-р Пламен Димитров. Според него не може да се каже кои професии са най-стресиращи.

"Може да имате творчески процес, който изисква невероятни усилия и той да не води до стрес, защото хората го преживяват като реализация и като създаване, като изява, като изразяване. И можете да имате един много добре организиран конвейерен тип организация на труда, който само заради монотонността в тази организация, поражда огромен стрес", каза той.

Когато човек стигне до така нареченото прегаряне в работата си, трябва да се консултира със специалист, преди да реши, дали да смени професията или мястото, съветва д-р Димитров.

"Може да се окаже, че работата може да се реорганизира, да се направи нов подход към нейната система и среда, в която се упражнява дадена дейност. Така че невинаги бягството от това място е единствената стратегия", каза той.

От няколко години Дружеството на българските психолози се занимава с програми за подпомагане на служителите, като предоставя на работодателите различни услуги за борба със стреса на работното място. Малко от тях обаче инвестират в психичното здраве на работниците си.