Финансовото министерство не подготвя сливане на НАП и митниците
Финансовото министерство не подготвя сливане на НАП и митниците / снимка: БГНЕС

Министерството на финансите не разработва и не подготвя за реализиране концептуална рамка или проект за бъдеща обединена структура, включваща сливането на Национална агенция за приходите и Агенция „Митници". Това съобщават от финансовото министерство по повод разпространяваща се информация за създаване не подобна мегаагенция.

От министерството, оглавявано от министър Румен Порожанов, напомнят, че създаване на обединена приходна агенция е извън правомощията на служебното правителство.

Подготовката на подобна мащабна административна реформа включва широко обществено обсъждане и консултация със всички заинтересовани страни. За реализирането на такова обединение, което би засегнало широк кръг физически и юридически лица и би оказало влияние върху администрирането на приходите от мита, данъци и задължителни осигурителни вноски, е необходимо изготвянето на предварителен подробен анализ.

Анализът следва да обхване нормативната база, структурите, функциите и дейностите на приходните агенции и да включва оценка на въздействието, проучване на практиките на други държави-членки на ЕС и трети страни.