Изложба на приложно народно изкуство от Унгария ще гостува в Добрич
Изложба на приложно народно изкуство от Унгария ще гостува в Добрич / РИМ -Добрич

В Добрич ще бъде представена етнографска изложба "Народно приложно изкуство от град Кечкемет". Откриването е насрочено за 29 октомври /сряда/ от 17.00 часа в музея в градския парк.

Музеят на народното приложно изкуство в унгарския град Кечкемет, който притежава най-голямата колекция от образци на народното творчество, ще представи ценна сбирка от автентични произведения на унгарското културно наследство, както и предмети, изработени в духа на някогашните традиции в областта на художествените занаяти – дърворезба, тъкачество, везба, грънчарство, и др.

Грациозно изваяни глинени съдове, пъстри везани покривки, възглавници, писани лавици, изящни накити, ще представят красотата и многообразието на унгарското приложно изкуство. В изложбата са включени и произведения на съвременни майстори, които  възвръщат към нов живот уникални образци на народното творчество и пазят жив спомена за вековни традиции.

Посетителите ще имат възможност не само да се докоснат до съхраненото традиционно изкуство, но и да опитат от прочутото токайско "вино на кралете" и под неповторимите звуци на чардаша да усетят духа на унгарската култура.

Организатори на събитието са община Добрич, Унгарският културен институт и Регионалният исторически музей.