След ареста на директора на ДАИ-Плевен, назначиха вр.и.д. директор
След ареста на директора на ДАИ-Плевен, назначиха вр.и.д. директор / archive.dariknews

От 24 октомври регионалният офис на Дирекция "Автомобилна инспекция" има временно изпълняващ длъжността директор. Това е Пламен Аспарухов - главен инспектор в ДАИ-Плевен. За промяната информира Главният секретар на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Дамян Войновски, който пристигна в Плевен за да се запознае, с подробности около акцията на ДАНС в Плевен, при която на 23 октомври бяха арестувани сеем служители в регионалната дирекция, сред които директорът Николай Николов и неговият заместник.

Дамян Войновски каза, че в Агенцията не са постъпвали сигнали въпреки, че според служители в регионалната дирекция, сигнали за изнудване са били изпращани. Освен това някои от тях са били принуждавани да пишат или да отменят актове.
На този етап от седемте задържани при акцията на ДАНС, в ареста са директорът - Николай Николов, неговият заместник - Георги Мъцин/и двамата бивши служители в МВР/, както и един криминално проявен, който е посредничил между шефовете в ДАИ-Плевен и фирми с транспортна дейност.

При извършените на 23 октомври над 20 претърсвания и изземвания, обиски на лица и вземане на свидетелски показания беше установено, че някои от държавните служители на ДАИ са изнудвали транспортни фирми, от които са изисквали плащане на месечен абонамент като са настоявали извършването на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт.

Била е изисквана и така наречената такса „спокойствие" от собственици на транспортни фирми и техни представители. Установени са и спорадични плащания при извършени пътни нарушения. Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС.

В операцията, която беше проведена от Софийска градска прокуратура и ДАНС участваха трима прокурори, 27 служители на ДАНС, 10 разследващи агенти на ДАНС, подпомогнати от 9 служители на МВР.

Ако срещу арестувания директор Николов бъде повдигнато обвинение, той ще бъде отстранен от длъжността.