Канада се опитва да проумее защо се стигна до стрелба в парламента
Канада се опитва да проумее защо се стигна до стрелба в парламента / БГНЕС

Правителствени лидери се събраха, демонстрирайки решимост, ден след смъртоносната атака срещу канадския парламент, докато съответните служби и обикновените канадци се опитват да вникнат в обърканата биография на атентатора и да проумеят какво е мотивирало мъжа да щурмува властовия център на страната.

Очертаващият се портрет на Майкъл Зеаф-Бибо е фрагментиран: неудачник, който повече от пет години не е виждал майка си; наркоман на крек, който веднъж казал на психоаналитик, че иска да попадне в затвора, за да надмогне своята наркозависимост; заклет мюсюлманин, който твърди, че искал да стане по-добър човек, но в последните седмици сякаш се оказал объркан; клиент на приютите за бездомници, който казвал, че иска да отиде в Либия или Сирия, и се ядосал, когато не получил паспорт.

Ден след като 32-годишният канадец предприе своята терористична атака (наречена така от премиера), висш полицейски служител каза вчера, че Зеаф- Бибо, чийто баща е либиец, може би по този начин е дал израз на недоволството си от забавянето при издаването на неговия паспорт.

"Мисля, че това е особено важно за неговата мотивировка", каза комисарят на канадската кралска полиция Боб Полсън вчера. Бибо застреля един войник на почетна стража пред Националния военен мемориал, после нахлу в сградата на парламента, където предизвика паника, преди да бъде застрелян от въоръжен охранител. Според полицията той е бил въоръжен със пушка "Уинчестър" - старомодно и сравнително бавно огнестрелно оръжие.

Смъртоносната атака бе втора срещу канадски войници за три дни, която принуди страната да осъзнае заплахата от радикализирани граждани в своята обществена среда и разкри слабите места в сигурността:

- По време на нападението премиерът Стивън Харпър се е скрил в нещо като гардероб в парламентарна заседателна зала. Неговите бодигардове се оказаха извън вратата на залата. Те вече ще го охраняват непрекъснато 24 часа в денонощието, където и да отива той, заяви Полсън.

- След трагедията всички редовни канадски военнослужещи получиха нареждане да избягват да носят униформите си на публични места, например докато са на покупки или се хранят в ресторант.

- По-рано през седмицата полицаите казаха, че около 90 души в страната като цяло са заподозрени в намерение да се присъединят към екстремисти, сражаващи се в чужбина или завърнали се от подобни мисии. Но Полсън каза в четвъртък, че Зеаф-Бибо не е в този списък и не е поставен под наблюдение, защото едва след стрелбата в сряда властите научили от майка му, че искал да отиде в Сирия, където се сражават редица екстремистки групировки като "Ислямска държава".

- Властите разследват как стрелецът се е сдобил с пушката си, след като е трябвало да му бъде наложена забрана да притежава такава заради криминалното му минало.

Междувременно паспортът на Зеаф-Бибо не е бил отказан, нито молбата му е била отхвърлена, а властите проучвали дали да му издадат паспорт, каза Полсън. Тази спънка изглежда се е отразила доста тежко на Зеаф-Бибо - дребен престъпник с дълъг списък от прегрешения, включително наказуеми деяния, свързани с наркотици, оръжия, нападения и кражби.

Според Абубакир Абделкарим, който често е посещавал приюта за бездомни "Мисия Отава", където Зеаф-Бибо е намирал подслон през последните седмици, Зеаф-Бибо му казал, че е имал проблем с наркотиците, но че бил чист от три месеца и че се опитвал да преодолее изкушение да замине за Либия.

В последните три дни преди изстъплението му "неговата личност претърпя пълна промяна", казва Абделкарим. Той станал мълчалив и некомуникативен и спял пред деня, от което Абделкарим си направил извода, че Зеаф-Бибо пак е посегнал към дрогата. Лойд Максуел - друг посетител на приюта, казва, че Зеаф-Бибо дошъл в Отава специално за да получи паспорт, смятайки, че това ще стане по-лесно в столицата. "Но той не успя да го получи и това силно го раздразни", добавя Максуел.

В имейл до АП, изразявайки ужас и съжаление от случилото се, Сюзън Бибо - майката на Зеаф-Бибо, каза, че синът й изглеждал объркан и "неадекватен", и че не го е виждала от над пет години до миналата седмица, когато обядвали заедно. В кратко телефонно интервю с АП тя каза през сълзи, че плаче за жертвите на неговия кървав погром, а не за него самия. "Може ли някой да обясни нещо подобно?", каза Сюзън Бибо, която има жилища в Монреал и Отава. "Ние съжаляваме".

Зеаф-Бибо бил арестуван за кражба през 2011 г. във Ванкувър, където живеел тогава. По време на наредена от съда психиатрична експертиза той казал, че е извършил престъплението с цел да бъде вкаран в затвора. "Той иска да бъде в затвора, защото смята, че това е единственият начин да преодолее своята зависимост от крек. Той е предан мюсюлманин от седем години и е убеден, че трябва да прекара известно време в затвора като жертвоприношение, с което да изкупи грешките си в миналото, и се надява да бъде по-добър човек, когато евентуално бъде освободен", се казва в заключението от експертизата.

Психиатърът отбелязва, че макар Зеаф-Бибо да прави "необикновен избор", той не изглежда душевно болен. Той се признал за виновен по по-леко обвинение за отправяне на заплахи и бил освободен само след два месеца.

Докато се подвизавал около Ванкувър през 2001 година, Зеаф-Бибо отишъл в една джамия и се срещнал там с друг посетител, който го наел за домашен работник за градинарския бизнес на семейството си. Това каза Джон Батърст - бащата на същия посетител на джамията. Зеаф-Бибо обаче напуснал само след два дни и Батърст каза, че синът му видял Зеаф-Бибо отново едва преди 6 седмици, като констатирал, че "той говори за дявола и за неща, които са доста странни. Това очевидно е душевно заболяване".

Джамията излезе с изявление, че нейните членове са обезпокоени от съобщенията, че нападателят (в Отава) е бил неин посетител.

След първоначалните съобщения, че нападателят може да е имал двама или трима съучастници, канадската полиция прие, че Зеаф-Бибо е действал сам.

Кръвопролитието разпали страхове, че Канада може да е станала прицел на отмъщения - вероятно на атаки от т.нар терористи единаци - заради участието си във водените от САЩ въздушни удари срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

В понеделник мъж, описан като "вдъхновен от "Ислямска държава" терорист", нападна двама войници на паркинг в Квебек, като уби единия и рани другия, преди да бъде застрелян от полицията. Преди това нападение канадските власти се опасявали, че мъжът имал джихадистки намерения и отнели паспорта му, когато той се опитал да замине за Турция.

Министър-председателят отбеляза в четвъртък, че и двете нападения са извършени от граждани, родени в Канада. Според Полсън досието на Зеаф-Бибо, в което се преплитат престъпления, насилие, наркотици и "душевна нестабилност", е допринесло за неговото радикализиране. Имейл от Зеаф-Бибо е бил открит в компютъра на човек, обвинен в терористично престъпление, отбеляза Полсън. Той не назова името му, но каза, че едва ли може да се направи връзка между двамата.

Източник: БТА