Прекратяват концесията за язовира, залял с. Странско?
Прекратяват концесията за язовира, залял с. Странско? / Darik News, архив

Прекратяване на концесията за язовир „Мъртвицата” над Странско, който на 6 септември преля и наводни селото иска от община Димитровград стопанинът му Гочо Гочев. В писмо до кмета Иво Димов още на 11 септември той пише: „Известявам Ви, че във връзка с падналите проливни дъждове на 5 и 6 септември язовирът, на който съм концесионер, преля в следствие на придошлата вълна и нанесе поражение на язовирната стена, като образува пробив с 30 метра дължина. Водата, която изтече, разруши стената до кота нула. От двете страни на пробива от външната страна е разрушена на 50 процента. Втората вълна разруши и отнесе превилника от масивен бетон.”.

Прекратяват концесията за язовира залял с Странско
netinfo

Концесионерът Гочо Гочев уверява, че преди проливния дъжд нивото на язовира е било 2 метра под нивото на преливника, а стената и външния откос- в отлично състояние, като вътрешният е бил наполовина камъни и чакъл, по изискванията на концесионния договор.

„След като е невъзможно да се изпълнява дейността по концесията не по моя вина, моля договорът да бъде прекратен”, пише той. Това да стане по взаимно съгласие на страните, без предизвестие, предлага на общинския съвет кметът Иво Димов. И уточнява, че дължимата годишна вноска за 2014 г. е внесена. Докладната ще бъде разгледана в предстоящата на 30 октомври сесия.