Полицията с мерки заради зачестилите катастрофи
Полицията с мерки заради зачестилите катастрофи / netinfo

От началото на месец октомври на територията на ОДМВР-Русе се констатира  значително увеличаване на тежките пътнотранспортни произшествия. От началото на месеца до момента e трайна тенденцията на нарастване на пътните инциденти с пострадали и загинали участници. Ръст бележат случаите на управление на МПС от неправоспособни водачи или на такива, които са употребили алкохол. Завишен е броят на ПТП на пешеходни пътеки и кръстовища, получили се в следствие на  при което е налице неспазване правилата за движение основно от страна на водачите на МПС и в по-малка степен от неправилното пресичане на пешеходците. Доказателство за това са станалите 8 тежки ПТП с 1 убит, 1 тежко ранен и 6 леко ранени пешеходци. Същите са станали на път Русе - Бяла на 4–ти километър с 1 убит и на следните пешеходни пътеки:

-на кръгово кръстовище пред ОДМВР-Русе;

-кръстовище ул. „Доростол” с ул. „Съединение”;

-кръстовище на ул. „Плиска” с ул. „Митрополит Григорий”;

-кръстовище на бул. „Скобелев” с ул. „Муткурова”;

-кръстовище на бул. „Липник” с ул. „Братислава”

Като основна причина за настъпване на тежки ПТП се явява непропускането на пешеходци, преминаващи по пешеходни пътеки от страна на водачите на МПС, движението с несъобразена скорост, употребата на алкохол и управлението на МПС от неправоспособни водачи.

Голяма част от тежките ПТП свързани с пешеходците са настъпили за времето от 07.00 ч до 08.30 ч.

С цел ограничаване на тежките ПТП и подобряване на пътно-транспортната обстановка на територията на ОДМВР-Русе с разпореждане на директора се предприемат следните мерки:

1. Ежедневно в работни дни за времето от 07.00 ч до 08.30 ч. се осигурява присъствие на униформени служители, имащи права за работа по ЗДвП, които ще извършват контрол и превенция на участъците, изброени в анализа.

2. Организира се засилено полицейско присъствие по пешеходните пътеки и в районите около учебните заведения в сутрешните часове.

3. Служителите ще вземат отношение съгласно разпоредбите на ЗДвП спрямо всички участници в движението (водачи, пешеходци и велосипедисти), нарушаващи правилата за движение.

При невъзможност да бъде взето отношение на място, служителите ще записват регистрационния номер, марката и модела на превозното средство и какво е извършеното нарушение, дата, час и място на установяване. След това ще се извършва справка за собственост на ППС и ще се призовава собственикът на превозното средство. От същия ще бъде снемано обяснение, от което да е видно кое лице е управлявало превозното средство по време на констатиране на нарушението. На собственика на ПС ще бъде разяснен чл.188 от ЗДвП регламентиращ, че при непосочване на кого е предоставено МПС, собственикът се наказва с предвиденото наказание. При установяване на нарушителя ще се съставя АУАН. Поканата за съставяне на АУАН се съставя в два екземпляра и се изпраща на адреса на нарушителя или на адреса по регистрация на юридическото лице или еднолични търговци. В случай, че нарушителя е известен, но не може да се намери или след покана по чл. 40, ал. 2 от ЗАНН не се яви за съставяне на АУАН, актът ще бъде съставен в негово отсъствие.