Румен Димитров подава оставка като член на комисията по настаняване в общински жилища
Румен Димитров подава оставка като член на комисията по настаняване в общински жилища / DarikNews.bg, архив

Румен Димитров ще си подаде оставката като член на комисията, която разглежда постъпилите молби за настаняване в общински жилища във Велико Търново. По този начин изразявам протеста си срещу нарушенията в процедурите и правилата за настаняване в общински жилища, заяви общинският съветник. Той ще си направи отвод от комисията на предстоящото заседание на Общинския съвет на 30 октомври. В началото на годината няколко семейства бяха настанени неправомерно в общежитията в кв. Света гора, при положение че имотът още не беше общинска собственост, посочи Румен Димитров. Той оспорва и внесено за разглеждане на предстоящата сесия предложение за разсрочване на дълг от над 2000 лв. на наемател на общинско жилище.

Според съветника това предложение не отговаря на законовата разпоредба, според която при три месеца неплащане на общински наем, се прекратяват договорните отношения. Този наемател не се е съобразил със закона и е ощетил следващия, който чака в списъка за настаняване, затова съм против разсрочването на дълга, обясни Димитров. Той атакува още едно предложение, което влиза за разглеждане на сесията следващата седмица. Според съветника от дневния ред трябва да отпадне точката, която разглежда промени в наредбата за престой и паркиране на моторни превозни средства. Този документ е незаконосъобразен и срещу него има протест на прокуратурата, заяви Румен Димитров.

По думите му в предложението на управителя на “Паркинги и гаражи” има текстове, които трябва да бъдат отменени. Става дума за членове и алинеи, които регламентират новите цени за поставяне на “скоби” и репатриране на автомобили с общинския “паяк”. За освобождаване от скоба в момента таксата е 10 лева, предложението е тя да стане 15 лева. Сега за репатрирането на колата си шофьорите плащат 36 лева, а по новите цени се предвижда таксата да скочи на 42 лева. Според Румен Димитров калкулациите на разходите по двата вида дейност трябва предварително да се гласуват от общинския съвет. Такава е препоръката и в протеста на прокуратурата, с който се е съобразил кметът на Общината, посочи общинският съветник.