Увеличават глобата за вдигнат от паяк автомобил
Увеличават глобата за вдигнат от паяк автомобил / Dariknews.bg

Увеличаване на глобата при репатриране с "паяк" на неправилно паркирал автомобил и въвеждането на райониране при извозването на превозните средства. Това решение приеха на днешното си заседание съветниците от комисията по финанси към варненския общински съвет.

Досега глобата за вдигане на автомобил от общинския "паяк" беше 30 лв. По предложение на кмета Иван Портних, общинският съвет ще гласува на следващата си сесия глобата да се увеличи и да варира в зависимост от отдалечеността на превозното средство от наказателния паркинг под Аспарухов мост.

Така вдигането на автомобил от общинския "паяк" в кв. „Аспарухово“ и центъра ще струва на нарушителите 45 лв. В кв. „Галата“, „Чайка“, „Победа“, „Възраждане“, „Левски“, „Младост“, „Трошево“, „Изгрев“ и кв. „Св. Иван Рилски“ – 50 лв. В крайните квартали – „Владиславово“, „Виница“, „Бриз“ и всички селищни образувания – 55 лв.

Въвежда се и глоба за репатриране на излезли от употреба автомобили. Санкциите за собствениците им също варират в зависимост от разстоянието от наказателния паркинг. Глобата за излезли от употреба и нерепатрирани превозни средства на територията на центъра и „Аспарухово“ е 22 лв., в крайните квартали е 27 лв., а в останалите – 25 лв.

Съветниците от комисията по финанси препратиха с положително становище към временната комисия по структури и общинска администрация предложението общинската дирекция „Местни данъци и такси“ да увеличи числеността си с 6 щатни бройки.