Съпругата на Цветан Василев без обвинение за пране на пари
Съпругата на Цветан Василев без обвинение за пране на пари / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Съпругата на Цветан Василев без обвинение за пране на пари
75767
Съпругата на Цветан Василев без обвинение за пране на пари
Антоанета Василева и адвокат Менко Менков
Съпругата на Цветан Василев без обвинение за пране на пари
  • Съпругата на Цветан Василев без обвинение за пране на пари
  • Антоанета Василева и адвокат Менко Менков
  • Съпругата на Цветан Василев без обвинение за пране на пари

Съпругата на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев - Антоанета Василева, беше разпитана тази сутрин в Столичното следствие.

Срещу нея и съпругът й се води разследване за пране на пари. На двамата обаче за сега не са повдигнати обвинения, а показанията на Антоанета Василева са взети единствено в качеството й на свидетел. Следователите са разпитвали Василева единствено за имот на Женевското езеро, който според думите й е едностаен, необзаведен и с течащ покрив. За жилището от 200 квадрата семейството е броило по 100 000 швейцарски франка на кв. м.

След разпита тя заяви пред чакащите я журналисти, че съпругът й продължава да мисли за оздравяването на КТБ, но не бил в България, защото се страхува за живота си. Василева беше категроична и, че източването на банката, за което е разследван съпругът и е фарс.

След разпита, който продължи около два часа, Антоанета Василева и защитникът й Менко Менков се спряха пред медиите, за да обяснят, че разпитът е бил във връзка с разследване за пране на пари, а всички въпроси на следователите са били свързани със семеен имот в Швейцария. Имотът се намира в швейцарско село и е придобит, като половината е финансиран с лични средства с платени данъци на Цветан Василев, а другата половина с изтеглен кредит от Антоанета Василева от швейцарска банка, каза адвокат Менков.

Имот е на стойност 20 млн. швейцарски франка, обясни адвокатът и уточни, че той вероятно ще бъде придобит от банката, тъй като финансите на семейството са запорирани и те няма как да платят ипотеката. Василева, която е преподавател в УНСС, беше категорична, че финансите на семейството за декларирани, а всички документи около покупката на имота са предоставени на разследващите.

Във връзка с обвиненията срещу Василев за източването на КТБ, съпругата му се въздържа да коментира, но обясни, че мъжът й се стреми към оздравяване на банката. А във връзка с обвиненията за източването на КТБ, тя беше категорична: „Фарс! Някой така е решил".

Около одитния доклад за КТБ, Антоанета Василева коментира, че става въпрос за тълкуване, което обслужва интересите на одиторите и това, което са заявили предварително като очакван резултат. „Как можем да си обясним, че до 30 юни лошите кредити бяха под 2 на сто, а на 30 септември са повече. Всеки има методика, тази методика обслужва техните интереси. Аз пък мога да ви кажа, че господин Василев твърди, че има активи за над 2.5 млрд. евро в банката", каза съпругата на Цветан Василев.

Съпругата на Цветан Василев без обвинение за пране на пари
netinfo
Тя каза още, че вярва в българското правосъдие и точно заради това се е явила на разпита в следствието. Съпругът й обаче е в чужбина именно заради сериозната заплаха за физическата му безопасност, която е останала без реакция от страна на прокуратурата. По думите й заплахите срещу Цветан Василев са изпращани чрез писма, по телефона и с посредници. „Има представени няколко писма до главния прокурор с молба да бъде осигурена физическата безопасност. За съжаление досега отговор няма", каза тя.

На въпроса на кого е станал неудобен Цветан Василев, съпругата му не пожела да отговори. Заяви обаче, че той остава силен човек въпреки случилото се. Адвокат Менков пък допълни, че банкерът не се притеснява от повдигнатите му обвинения и е заявил желание да отговори на всички въпроси чрез видеоконферентна връзка от Сърбия.