Преглед на печата
Преглед на печата / снимка: sxc.hu

"И следващият кабинет ще е по формулата "Орешарски", прогнозира на първа страница "Сега". Кабинет, съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок, с парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт - тази възможност става все по-отчетлива след поредния кръг политически консултации вчера. Така новото правителство ще повтори формулата на предшественика си. Коалиционно споразумение няма да се подписва и представители на патриотите няма да участват в кабинета. По този начин ще бъдат туширани критиките на Брюксел за присъствието на крайната десница в следващото българско правителство.

"Няма да искаме да се борим и да настояваме за каквито и да е постове", заявява в интервю за "Труд" Валери Симеонов, председател на НФСБ. Въпреки това преговорите с ГЕРБ са минали много конструктивно и в рамките на близо 3 часа и половина са били обсъдени всички 94 точки, заложени в програмата на НФСБ. "Близко сме до подписване на споразумение. Обсъжданията бяха детайлни и през цялото време се стремяхме към обединяване на позициите", разяснява още Симеонов. Двете партии са се обединили около позициите си по отношение на КТБ, пълна ревизия на сектор "Енергетика" и намаляване на цената на електроенергията, която касае най-много хора.

Конституционният съд ще се занимава с парламентарните избори от 5 октомври. Върховният административен съд /ВАС/ реши да му препрати 5 жалби на различни партии, които искат касиране на резултатите от вота, съобщава на вътрешна страница "Сега". ВАС беше сезиран от няколко малки партии, които нямат право сами да се обръщат към КС.

КС ще решава дали да касира изборните резултати в Турция, допълва "24 часа". За това настоява Патриотичният фронт  в една от петте жалби, които ВАС изпрати на КС.

В друга статия "Труд" допълва, че вече има трима арестувани заради купен вот. Става въпрос за общинският съветник от РЗС в Свилентрад Васко Василев, както и за бившият граничен полицай Иван Иванов, също от Свиленград, и хасковлията Красимир Мочуков.

"Нови предсрочни избори ще означават, че т. нар. политическа класа или не е разбрала смисъла на народния вот, или не е в състояние да реализира практически очакванията на българския избирател. Това би било сигнал за дефицит - интелектуален или волеви, или и едното, и другото", обобщава в отговор на въпрос за "Монитор" социологът Петър-Емил Митев. По думите му нови предсрочни избори ще означава да се отложи решаването на неотложни проблеми, да се декларира политическа нестабилност, която отблъсква инвеститорите, да се ескалира напрежението в обществото. "И освен това в крайна сметка може да се получи сходна ситуация: явление следващо, същите актьори, същите дефицити. Твърде голям риск. Би било странно да се поеме, след като има три или четири партии с достатъчно близки позиции, за да се състави правителство", заявява Митев.

В интервю за "24 часа" Георги Кадиев, депутат от БСП, коментира: "Михаил Миков би трябвало да е разбрал, че това е първият му и последен шанс да върне БСП в правия път. Защото има една година до местните избори и никой няма да понесе още една тежка загуба, никой няма да го извини. Трябва да свикнем с мисълта, че вече всяко ръководство на партията е конкретно и лично отговорно за всички избори, през които минаваме. И както е практиката в западните държави - губиш избори, подаваш оставка веднага."

След преминаването на урагана "Цветанов" държавата изпада в шок. Ледено мълчание за съдбата на банката завладя институциите, след като одиторският доклад за състоянието й хвърли всички в ужас - вложители, икономисти, политици. Нито едно ведомство не действа а просто чака, констатира във водещата си новина "Преса".

Първите пари от гарантираните влогове в КТБ може да бъдат изплатени за Никулден. Това ще стане, ако БНБ поиска лиценза на закъсалата банка, допълва по темата "Стандарт".

КТБ не може да бъде спасена, защото плановете за оздравяването й изискват да се инвестира огромен ресурс. Около това мнение се обединиха банкери, след като стана ясно, че са необходими 4,2 млрд. лв., за да се покрият загубите от лошите кредити в банката, алармира "Труд".

Според челото на "Капитал Daily" единственият изход за КТБ е несъстоятелност.

Пред "Сега" финансистът Валери Димитров подчертава: "Не искам да отправям обвинения, но БНБ може да бъде критикувана заради липсата на по-навременни мерки за справяне с кризата в КТБ. Това наистина е един урок, който показва, че не може да се разчита само на дистанционен надзор. Необходимо е много внимателно контролиране и оценяване на кредитните портфейли на банките. За съжаление очевидно работата на банковия надзор е била подценена." Димитров също отбелязва, че само държавата може да спаси банката, но с цената на огромна инвестиция без гаранции за възвращаемост. "Аз лично не съм убеден в това. КТБ се очертава все повече като една компрометирана банка и марка. И според мен най-разумното би било тази банка да изчезне като самостоятелна единица и да бъде погълната от друга банка. КТБ ще бъде отровена от недоверието на всички клиенти", казва експертът.

В интервю за "Преса" банкерът Левон Хампарцумян изказва и своето мнение по казуса КТБ. По думите му няма опасения за ликвидността във фонда за гарантиране на влоговете, защото има няколко варианта за запълването му. "В банковата система има пари, така че това не е притеснително. Оттам нататък е важно какво трябва да се направи, за да не се повтори подобен казус в такъв мащаб. Не е само БНБ е виновна за случващото се. В България има много институции, които носят отговорност правилата да се спазват. Говорим за финансово разузнаване, данъчни и ред други ведомства. Основната вина обаче е на хората, които са извършили всичко това", казва Хампарцумян.

След приключването на казуса с КТБ лихвите по кредитите и депозитите ще намалеят, прогнозира от страниците на "Стандарт" икономистът Георги Ангелов. "Когато се изплатят на вложителите гарантираните влогове от КТБ, които са 3,5 млрд. лв., всъщност голяма част от тях ще се върнат обратно в банковата система и ще отидат в други банки. Така банковата система ще стане още по-свръхликвидна, отколкото е в момента и ще има много свободен ресурс", анализира Ангелов.

Втори опит за разпит на съпругата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев - Антоанета, ще направи прокуратурата, информира "Монитор". Василева ще трябва да даде показания в столичното следствие. Съпругата на обвиняемия бизнесмен беше призована на разпит за вчера от 10 часа, но  поискала отсрочка с обяснението, че е в чужбина.

Според челото на "Труд" идва краят на ниските цени за такситата. Това ще стане след като задължителните минимални цени, определени от общините, сложат край на евтините услуги и промоциите в бранша. Искането за минимални тарифи беше въведено със закон през юли, но влезе в сила преди дни. Досега имаше само таван на услугите. Така се порязват такситата в цялата страна, които возеха на принципа "няколко лева от точка до точка" независимо от разстоянието.

"Държавата има пари за пенсии без таван", е заглавието над интервю в "Телеграф" с Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социална политика. Той е категоричен, че таванът трябва да отпадне, а Консултативният съвет си "заравя главата в пясъка". "Единствените причини може да се крият само в някакво сиромахолство - щом има ниски пенсии, не трябва да има и високи пенсии. Принципът трябва да е точно обратният - докато няма високи пенсии, ще продължава да има ниски пенсии", смяна Нейков.

Първият сняг пада в събота, прогнозира "Труд". Първите снежинки ще затръскат над Североизточна България, но там ще са примесени с дъжд. В Кърджали на отделни места валежите ще достигнат 60 л/кв.м. Сняг ще завали и утре над Рило-Родопския масив.

Първият грип ще дойде през ноември. Той ще е един от трите миналогодишни типа "Калифорния" /свински грип/, "Тексас" и "Масачузетс". Затова и ваксината за този сезон е еднаква с миналогодишната, анонсира под глава "24 часа". Не толкова студът, колкото събирането на много хора в транспорта и в затворени помещения, които не се проветряват често, ще увеличава случаите на грип.

В Холандия срещу грип се ваксинират 70-80 на сто от населението, докато у нас процентът е 2, пише "Дума", позовавайки се на директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Грипните ваксини да станат безплатни за сметка на здравната каса, но да са задължителни за големи групи от хора. Те да се осигуряват за малките деца, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, както и за страдащите от рак. За това ще настоява Националната пациентска организация пред бъдещия здравен министър, съобщава за "Монитор" нейният председател д-р Станимир Хасърджиев. Предложението на асоциацията е залегнало в проектоплана за ограничаване на острите респираторни заболявания и грипа, което заедно с тези за хепатита, астмата и онкологичните заболявания, както и диабетният регистър отлежават в чекмеджетата вече на трети министър, подчертава д-р Хасърджиев.

Жителите на София, и Монтана са национални шампиони по затлъстяване. Най-слаби пък са хората в Русе и Бургас. Тази статистика е водещата новина за "Телеграф" и е от проучване на БАН за облика на българина. Специалистите са изследвали антропологията на повече от 5300 мъже и жени от всички райони на страната.

"Българите в чужбина трябва да участват в живота у нас", призовава от страниците на "Труд" директорът на БТА Максим Минчев. "Нашите сънародници, които са може би една четвърт от всички българи, имат значение за тази страна. Това не са старите емигранти, които са избягали преди години. В съвременния глобален свят вече не можем да говорим за емигранти. Ние говорим за хора, които избират къде да живеят и къде да се реализират в един свят без граници, където има  свободно движение на капитали, където има свободно движение на идеи и информация. Проблемът за живеещите зад граница българи и тяхното участие в живота на страната е много важен и аз мисля, че това е бъдещ дебат, който държавата трябва да започне да води", категоричен е Минчев. (БТА)