Рухна подпорната стена на Предел, движението към Банско е затруднено
Рухна подпорната стена на Предел, движението към Банско е затруднено / АПИ, архив

Подпорната стена в местността Предела е поддала тази сутрин, съобщиха читатели за Дарик.

Свлачище от скална маса е блокирала движението в едната лента, като пътникопотокът е насочен изцяло към другата. На място са изпратени екипи, които работят по отстраняване на скалната маса от пътя.

Участъкът е регулиран с необходимите пътни знаци и табели. Поставена е временна сигнализация за ограничаване на скоростта и пренасочване на  движението.

Преди дни стана ясно, че се е образувала огромна пукнатина на 5-метровата подпорна стена и заради проблема е възможно през зимния сезон пътната артерия за курорта да бъде затворена. В интервю за Дарик управителят на АПИ Лазар Лазаров съобщи, че за укрепване на стената са необходими около 200 000 лева, които са поискани от Министерство на финансите.

Ако се стигне до затваряне на движението, алтернативният маршрут ще бъде през прохода Юндола, който обаче също не е в добро състояние. "Ще направим всичко възможно участъкът Симитли - Банско да бъде укрепен. Поставил съм въпроса и в Министерство на финансите да бъдат отпуснати тези 200 000 лева, които са необходими за дейностите", каза още Лазаров.