Даниела Кюркчиева и Русенска опера с номинации за „Кристална лира“
Даниела Кюркчиева и Русенска опера с номинации за „Кристална лира“ / снимка:личен архив на Даниела Кюркчиева

Ръководителят на клавирната група в Националното училище по изкуствата Даниела Кюркчиева е номинирана за престижната награда „Кристална лира 2014“ в категорията „Педагози“. Признанието за русенската преподавателка е за наградите на пианистите Николай Димитров, Десислава Карагьозова и клавирното дуо Йоана Делимаркова–Николай Димитров от конкурса „Американ протеже”, Ню Йорк, САЩ и участието им в концерти на лауреатите на сцената на „Карнеги хол”. Тя ще се конкурира с колегите си Светлана Косева от Пловдив и Даниела Черпокова от София.

Две номинации имат формациите на Русенска опера. В категорията „Оркестрово изкуство“ оперният оркестър с диригент Найден Тодоров е номиниран за изпълнението на месата „Въоръженият човек” от Карл Дженкинс  в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” и  на Европейския музикален фестивал, както и за изпълнението на операта „Хофманови разкази” от Жак Офенбах в Русе и София. Другата номинация е за оперния хор и концертното изпълнение на операта „Летящият холандец” от Рихард Вагнер в Русе под диригентството на Йоханес Харнайт /Германия/.

Наградите „Кристална лира“ ще бъдат присъдени за осемнадесета поредна година от Съюза на българските музикални и танцови дейци  и Сlassic FM радио. Те се връчват за ярки върхови постижения в музикално- изпълнителското и танцовото изкуство. Церемонията и тържественият концерт ще се състоят на 1 ноември 2014 г. от 19 ч. в залата на ДМТ „Стефан Македонски” в София.