Социалистите в Старозагорско искат ново Изпълнително бюро и реформи в БСП
Социалистите в Старозагорско искат ново Изпълнително бюро и реформи в БСП / DarikNews.bg, архив

Областният съвет на БСП в Стара Загора поиска от Националния съвет в кратък срок да избере нов състав на Изпълнителното бюро. Това областните социалисти решиха единодушно на свое заседание, на което бе направен задълбочен анализ на приключилите избори. Според тях промените в партията след изборите са необходими и реформите в работата на местните организации няма как да се случат изолирано без промяна и на национално ниво.

Задачите, които си поставихме за преодоляване на слабостите в нашата работа, за връщане доверието към левицата и за разширяване подкрепата за партията, няма как да се реализират без адекватни действия на партията и в центъра, категорични са старозагорските социалисти. Според всички общински партийни организации в Старозагорска област ново Изпълнително бюро е нужно, заради променената политическа ситуация след изборите в България и заради състоянието на партията. Съставът му трябва да има потенциала да изведе БСП на лидерска позиция в национален план и да даде силна подкрепа на местните структури, особено преди местните избори следващата година. Социалистите искат и подобряване диалога между организациите и центъра и настояват за нова медийна политика на партията.

В заседанието на Областния съвет участва зам.-председателят на НС на БСП и член на Изпълнителното бюро Драгомир Стойнев, който бе водач на листата на БСП в Стара Загора и Георги Гьоков, който бе втори. Двамата като депутати влязоха в състава на Областния съвет. Стойнев подкрепи решението за нов състав на ИБ, въпреки че е негов член и се обяви за това в БСП да започне сериозен вътрешен разговор, в който да бъдат изслушани и най-критичните гласове в партията.

Областният съвет на социалистите даде пример за промяна като избра единодушно нов състав на Изпълнителното бюро към Областния партиен съвет, предложен от председателя Васил Самарски. Промените са необходими, за да се даде нова посока в работата както в партийните структури, така и в обществото. Четиримата зам.-председатели Валентина Бонева (Стара Загора), Николай Терзиев (Казанлък), Румяна Динева (Опан) и Ваня Стоева (Братя Даскалови) са натоварени с политически ангажименти и нови отговорности с оглед по-добра организация и координация със структурите във и вън от партията. Бюрото е 15-членно, говорител ще е председателят, четирима са и секретарите, натоварени с конкретни партийни задачи.

„Промените трябва да ни дадат нова енергия и нова сила, за да утвърждаваме по нов начин идеите на социализма, за да разширяваме влиянието сред обществото по нов начин или с други думи - време е за нова БСП", подчерта Васил Самарски.