Дариха личния архив на Цончо Родев на библиотека Зора
Дариха личния архив на Цончо Родев на библиотека Зора / netinfo

Личният архив на писателя Цончо Родев, свързан с работата му върху трилогията за Сливен “Тътени”, “Бурята”, “И стана ден” е дарен на сливенската библиотека „Зора”. На 24 октомври в зала „Май” в 11:30 ч. съпругата на писателя Надежда Родева ще представи дарението.

„Благодарим на Надежда Родева, че този изключителен жест е адресиран точно към Библиотека „Зора” – мястото, където Цончо Родев получава не само добри условия за работа, достъп до ценни източници на информация, но и пълната подкрепа и съпричастност от страна на целия тогавашен библиотечен колектив” – коментират от библиотеката.

Цончо  Родев е роден в Провадия на 09.06.1926 г. Учи в Първа мъжка гимназия в родния си град, откъдето е изключен след започналото преследване срещу децата на осъдените от т.нар. Народен съд след 09.09.1944 г. Впоследствие завършва гимназия във Варна, а после - Юридическия факултет на Софийския университет. Като син на "народен враг" няма право да практикува, поради което се отдава на страстта си от ученическите и студентските години - литературата.

В творческата си биография белетристът има исторически и приключенски романи.  С многобройните си очерци, разкази и романи авторът присъства в българската литература вече близо 60 години.

 

Цончо Родев е почетен гражданин на Провадия и на Сливен, носител на наградите "Добри Чинтулов" и "Д-р Иван Селимински". В продължение на 18 години писателят изследва историята на Сливен и областта. Трилогията "Тътени" (1980), "Бурята" (1986), "И стана ден" (1998) е своеобразен литературен паметник на бурната история на този бунтовен български град. През 2006 г. Общинския съвет - Сливен удостоява Цончо Родев с наградата "За граждански принос". Умира на 27.12.2011 г.