Откриват юбилейна изложба на Стоян Венев в Кюстендил
Откриват юбилейна изложба на Стоян Венев в Кюстендил / Дарик,архив

Юбилейна изложба по 110 години от рождението на Стоян Венев ще бъде открита в Кюстендил. Това ще стане днес от 17 часа в художествена галерия „Владимир Димитров- Майстора". Тази година честваме 110 години от рождението на художника Стоян Венев - творец, създал самобитно изкуство със собствен почерк и стил и достъпен изразен език.

Стоян Венев е роден в с. Скриняно, община Кюстендил. Завършва Художествената академия, специалност Живопис, при проф. Борис Митов, проф. Стефан Иванов и проф. Димитър Гюдженов. Дарованието му се проявява с еднаква сила както в живописта, така и в карикатурата. Стоян Венев е член - съосновател на Дружеството на новите художници. Някои от произведенията му се основават на антифашистки идеи, заради което е подвеждан под отговорност. Дългогодишен редактор е на в. „Стършел".
Стоян Венев представя самостоятелни изложби в София (1942), Москва (1965), ГДР (1969), Западен Берлин (1971) и др. Участвал е със свои картини в общи художествени изложби в СССР, Чехословакия, Китай, Берлин, Будапеща, Лайпциг, Лондон, Париж, Виена, Атина, Букурещ и Ню Йорк. Организирани са пет юбилейни изложби - през 1954, 1964, 1974, 1984 и 2004 година. Последното мащабно представяне на Венев в Кюстендил е през 2004 година. Картини на Стоян Венев са притежание на Националната художествена галерия, СГХГ, Дрезденската галерия, Пушкинския музей в Москва, както и галерии в Лондон, Париж, Кишинев, Петербург и много частни колекции.


Лауреат е на Димитровска награда през 1950 и 1953 г., удостоен е със звание „Народен художник" през 1954 г. и „Почетен гражданин на Кюстендил" през 1965 г.
В изложбата са експонирани творби от фонда на ХГ „Владимир Димитров - Майстора" - гр. Кюстендил, галерии от София и страната, както и от частни колекции.