Първи случай на ебола в Ню Йорк: лекар, изследван за вируса, показал положителна проба
Първи случай на ебола в Ню Йорк: лекар, изследван за вируса, показал положителна проба / снимка: БГНЕС, архив

Лекар, наскоро завърнал се в Ню Йорк след работа със заразени с ебола пациенти в Западна Африка, е дал положителна проба за вируса, съобщиха АП и Ройтерс, като се позоваха на представители на местните власти. Това е първият случай на ебола в града.

Медикът, идентифициран като Крейг Спенсър, е работил в Гвинея за организацията „Лекари без граници”. Той се е върнал в САЩ преди повече от седмица, а вчера беше съобщено, че е приет с треска и стомашно-чревни проблеми в болница в Ню Йорк.


Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио потвърди информацията, съобщи АП. Де Блазио се опита да успокои жителите, като заяви че няма причина за тревога.

Той каза, че при лечението на Крейг Спенсър от „Лекари без граници” се спазват стриктни правила. Центърът за контрол и превенция на болестите, който ще направи допълнителни изследвания, за да потвърди първоначалните резултати, е изпратил екип в Ню Йорк, а здравните власти в града търсят хората, с които Спенсър е имал контакт, за да проверят дали някой от тях не е застрашен.

Здравният комисар на града Мери Басет каза, че годеницата на лекаря и двама негови приятели са поставени под карантина, но не показват симптоми на ебола.

Източник: БТА