Никола Вапцаров иска касиране на вота
Никола Вапцаров иска касиране на вота / личен архив

Благоевградският независим кандидат за депутат Никола Вапцаров депозира жалба пред магистратите за оспорване на вота от 5 октомври.

Издигнатият от Инициативен комитет Вапцаров е недоволен от преразпределението на мандатите за 43-то НС.

"Съгласно член 305 от Изборния кодекс сезирах Върховния административен съд, главния прокурор и президента за груби нарушения, допуснати в Благоевградски избирателен район. В жалбата си посочвам конкретни факти, свързани с пропуски в изготвянето на протоколите в почти всички големи секционни комисии в региона, като Гоце Делчев, Хаджидимово, Разлог, Симитли и Благоевград. Има дори протокол на Районната избирателна комисия, в който са извършени поправки, без да е положен подпис на нито един от членовете или председателя", коментира за Дарик Никола Вапцаров.

Вапцаров е недоволен и от несъответствието между отчетените в негова полза бюлетини и реално гласовете, получени от симпатизантите му в Пиринско.

"Трябва да се направи ревизия на всички недействителни бюлетини в Благоевградска област. Над 10 000, счетени за невалидни, не са отразени за коя партия или коалиция са. От всичките такива, едва 1600 са отразени като недействителни за определени кандидати. Изброените факти пораждат съмнение за опорочен вот в Благоевградски избирателен район", каза Никола Вапцаров. 

От Върховния административен съд са изпратили жалбата по компетентност на Конституционния съд. Има още пет подобни, подадени от различни политически формации срещу резултатите от изборите.

Една от жалбите е от Патриотичния фронт, с която се иска касиране на парламентарния вот в Турция заради множество допуснати нарушения, съобщиха от съда.