ОД на МВР-Плевен: Време е за подготовка на автомобилите за зимния сезон
ОД на МВР-Плевен: Време е за подготовка на автомобилите за зимния сезон / archive.dariknews

Във връзка с настъпващия есенно-зимен период, през който рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за инциденти с пешеходци, в ОДМВР - Плевен са предприети мерки по отношение на организацията на движение и контрола.

В сектор „Пътна полиция" са изготвени оперативни планове с варианти за действие при влошаване на метеорологичните условия. Ще бъдат извършени проверки за готовността и степента на предварителна подготовка на пътната мрежа за експлоатация през зимата и готовността на техниката за зимно поддържане, както и наличието на инертни материали и сол.

Списъците с потенциално опасните участъци и възможните места за спиране или пренасочване на движението ще бъдат актуализирани. Предвидени са съвместни проверки със служители на РД „Автомобилна администрация" - Плевен за контрол на тежкотоварните автомобили за пригодността им за движение при зимни условия - износен протектор на гумите и липса на вериги за сняг. При условия непозволяващи безопасно движение на тежкотоварните возила, същите ще бъдат спирани на подходящи места до осигуряване на нормална проходимост в проблемните участъци.

Водачите на превозни средства също трябва да предприемат съответните мерки за подготовка на автомобилите си за движение при зимни условия. Специалистите препоръчват:

Не пестете нито време, нито средства, за да приведете осветителната система на Вашия автомобил в пълна изправност. Непременно се погрижете да си осигурите зимни гуми - от стабилността на автомобила на пътя зависи Вашият и живота на хората, които возите и срещате по пътя си!

Подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, които не чистят добре - те са крайно важни за видимостта напред, снабдете се с вериги за сняг, които трябва да бъдат в багажника от началото до края на зимата, проверете изправността на отоплението, устройството за измиване на предното стъкло и това за подгряване на задното стъкло.

Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриз в охладителната система. Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора, спирачната течност. Амортисьорите са крайно важни за стабилността на автомобила, особено по неравни настилки и на завои.

От сектор „Пътна полиция" пожелават на всички участници в движението по пътищата безавариен и спокоен зимен сезон!