Цените на жилищата в Бургас и Варна с най-голям ръст през лятото
Цените на жилищата в Бургас и Варна с най-голям ръст през лятото / DarikNews.bg, архив

Индексът на пазарните цени на жилищата се е понижил през лятото на тази година в сравнение с пролетта, но в сравнение с година по-рано е отчетен лек ръст, показват данните на националната статистика.

Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Изследването се основава на цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Пазарните цени на жилищата са се понижили с 0.1 на сто за периода юли-септември в сравнение с предходните три месеца, а на годишна база повишението е с 0.4 на сто.

През третото тримесечие на 2014 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 19 от областните градове и в област София, като намалението е по-значително в Кюстендил - с 2.5%, в Перник - с 2.4%, и в Разград - с 1.9 %. В останалите 8 областни града е регистрирано увеличение на цените. Най-голямо е увеличението на цените в Бургас и Варна съответно с 1.3 и 0.9 на сто, следвани от столицата София, Стара Загора и Шумен с ръст от 0.8 процента.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2014 г. е 868.77 лв./кв. метър. Най-високи са средните цени в София (столица) - 1485.67 лв./кв. м, следвана от Варна - 1378.33 лв./кв. м, и Бургас - 1145.33 лв./кв. метър.