Дарения за японски министър похарчени в бар за садомазохисти
Дарения за японски министър похарчени в бар за садомазохисти / Thinkstock/Getty Images

Току-що назначен, новият японски министър на икономиката вече е на път да напусне поста. Той призна, че средства от политически дарения са били харчени в бар за садомазохисти, предаде Франс прес.

Новият скандал не е никак добре дошъл за премиера Шиндзо Абе - тази седмица вече подадоха оставка две министърки от кабинета му, посочва агенцията.

Според медиите хора, управлявали финансите на Йоичи Миядзава - сенатор от Хирошима, който пое във вторник министерството на икономиката, търговията и промишлеността, са похарчили на 6 септември 2010 г. 18 230 йени (135 евро) в заведение, където клиентите връзват момичета с въжета.

"Научих го от печата и е точно така", призна Миядзава пред телевизионните камери. "Вярно е също, че лично аз не съм бил там", добави той.

На 20 октомври японската министърка на правосъдието Мидори Мацушима подаде оставка часове след министърката на промишлеността Юко Обучи.

Мацушима се оттегли от поста заради подозрения за нарушаване на изборния кодекс - тя раздавала в своя окръг ветрилца с портрета си и своето име. Обучи също подаде оставка заради подозрения за нередности при използване на дарения за политически цели.

Тази черна серия напомня събитията по време на първия мандат на Шиндзо Абе начело на страната през 2006-2007 г. Той бе принуден да се справи с напускането на редица министри заради скандали, един от тях дори се самоуби. Самият Абе също бе принуден да се оттегли от поста си след година, припомня АФП.

Източник: БТА