Откриха около 500 екзокомети около една и съща звезда
Откриха около 500 екзокомети около една и съща звезда / Thinkstock/Getty Images

Френски астрономи изследваха близо 500 екзокомети около звездата Beta Pictoris, която се намира на около 63 светлинни години от Слънцето, предаде Франс прес. Става въпрос за най-голямото преброяване на екзокомети в една и съща екзопланетна система.

Екзокометата е комета, орбитираща около звезда, която се намира извън Слънчевата система.

"За пръв път статистическо изследване позволи да се определят формата и орбитата на голям брой екзокомети. То хвърля светлина върху механизми в Слънчевата система, които са започнали да функционират малко след формирането й преди 4,6 милиарда години", заяви ръководителят на изследването Флавиен Кифер от Института по астрофизика в Париж.

Beta Pictoris е млада звезда. Тя е на около 20 милиона годни и е обградена от голям диск от материя, включително от газ и прах, които произхождат от изпарения от комети и сблъсъци между астероиди.

Учените са на мнение, че това е добър пример за млада планетна система, напомняща онова, което е представлявала Слънчевата система малко след образуването й.

Подробните наблюдения на екзокометите около Beta Pictoris носят ключова информация за опознаване на процесите в този тип млади планетни системи, отбелязаха учените.

Френският екип анализирал над 1000 наблюдения, извършени между 2003 г. и 2011 г. с помощта на спектрограф на телескопа на Европейската южна обсерватория в Ла Сия в Чили.

При анализа си учените констатирали съществуването на две отделни "семейства" екзокомети. Първото включва древни екзокомети, които се отличават с разнообразните си орбити и слабите си емисии от газ и прах. Във второто попадат по-активни екзокомети, които имат сходни орбити. Тези екзокомети вероятно са произлезли от разпадането на обект, чиито размери са били по-големи от техните.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА