Липсват медицински екипи за трансплантации
Липсват медицински екипи за трансплантации / Sofia Photo Agency, архив
д-р Костадин Чифлигаров за донорството
75736
д-р Костадин Чифлигаров за донорството
  • д-р Костадин Чифлигаров за донорството

Смело мога да заявя, че няма достатъчно екипи за извършването на всяка една дейност по трансплантацията на органи. Това каза в ефира на Дарик координаторът на донорската програма към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив д-р Костадин Чифлигаров.

По думите му, основният проблем в последните години е липсата на достатъчен персонал и умората на наличния, което неминуемо довежда до провал на донорската програма.

Според д-р Чифлигаров, независимо от дефицита на кадри, темата с донорството започва да се дискутира все по-широко от медицинския персонал. Той апелира хората също да говорят свободно по темата вътре в семейството.

Когато провеждаме информативни разговори с хората за донорството, идеята да се спаси друг човешки живот се приема позитивно. На практика обаче, поставени в реална ситуация, хората трудно взимат такова решение, коментира лекарят.

Той бе категоричен, че донорството не е някаква странна дейност извън нормите на медицината.

Във всички високоразвити страни донорството е доведено до банална медицинска практика и диагностицирането на състоянието мозъчна смърт почти еднозначно означава донорство, макар отново да се търси съгласието но роднините.

В момента около 1000 българи чакат за трансплантация, информира д-р Чифлигаров.

/Цялото интервю до темата, чожете да чуете в прикачения аудио-файл/