Финансистът Кольо Парамов се съмнява, че дупката в КТБ е 4.2 млрд. лева
Финансистът Кольо Парамов се съмнява, че дупката в КТБ е 4.2 млрд. лева / снимка: БГНЕС

Финансистът Кольо Парамов изрази мнение пред Нова телевизия, че излезлите вчера данни, основаващи се на одитите на КТБ, показват, че от 2011 година не е имало абсолютно никакъв банков надзор в Корпоративна търговска банка (КТБ)

Според него са се приемали фиктивни отчети, без контрол, без проверка, без извадки, без никаква банкова професионална чест по отношение на точността, защото КТБ е „банка, а не конюшня".

По думите му е абсурдно на 30 май да има 48 милиона лева просрочени лихви и главници, един месец след това да има 95 милиона лева, а 120 дни по-късно да има 4.2 милиарда лева. „Абсурдно е да се докаже, че 76% от кредитите са необезпечени", допълни още експертът.

Парамов се съмнява дали дупката в КТБ е в размер на 4.2 милиарда лева, защото има разлика по отношение на схемата. „Вкарването на израза обезценка е пълно фалшименто по отношение на старата практика по отношение на надзора", допълни той.

Проф. Валери Димитров, който е бивш председател на Сметната палата, обясни, че обезценка означава, че реалната стойност на един кредит не е тази, която е по номинал, а е много по-ниска поради това, че или липсва обезпечение, или то е недостатъчно, или платежоспособността на длъжника е много ниска.

„Тази банка е работила при много лоши бизнес практики. При тези огромни обезценявания на кредитите трябва да се види каква е капиталовата адекватност", заяви още Димитров.

Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, не вижда как банката може да бъде спасена. „Странното е, че до момента нямаме информация колко са гарантираните влогове в КТБ", каза той.

Източник: Novanews.bg