Много трудно, но успешно: Григор приспа Зверев
Много трудно, но успешно: Григор приспа Зверев / снимка: БГНЕС, архив

Григор Димитров стартира участието си на турнира в Базел с много тежък, но успешно завършил двубой срещу 17-годишния талант Александър Зверев - 2:6, 6:4, 6:2. Срещата бе неочаквано трудна за българина, който бе много далеч от най-добрата си игра като сякаш имаше и някакви физически проблеми, но въпреки всичко успя да покаже непримирим дух и да стигне до важната победа.

В първия сет Гришо сякаш не бе на корта, направи огромно количество грешки и набързо губеше след 2:6. Във втората част българинът поне малко намали грешките, а при 5:4 стигна до сетбол на сервиса на съперника си, който бе материализиран. В третия сет Зверев на свой ред зачести грешките, Григор заложи на сигурността в ударите си, което даде своя плод и след 6:2 българинът триумфира с победата. В следващия кръг Димитров ще срещне Вашек Поспишил, а при нова победа най-вероятно ще се изправи срещу Роджър Федерер на четвъртфиналите.

Ето как се разви двубоят:


Двубоят започна ужасно за Григор, който в началото на мача бе тотално разконцентриран и в първите два гейма на практика не успя да вкара нито един удар в корта. Логично неговият съперник се възползва и набързо поведе с 2:0.

Нови грешки доведоха до 0:30 в следващото подаване на Григор и едва в този момент световният номер 11 започна да играе поне малко по-добре и измъкна сервиса си. На свой ред обаче Зверев продължаваше да играе много стабилно и със самочувствие и доведе нещата до 4:2.

В този момент нова серия от грешки на Григор помагнаха на 17-годишния талант да постигне нов пробив, който бе затвърден с категоричен гейм на 0 и така след по-малко от 30 минути Димитров загуби първия сет с 2:6.

Вторият сет започна с трудно спечелен гейм за Гришо, който все пак по този начин успя да поведе и да поеме глътка въздух. Това явно оказа добро въздействие, в следващия гейм българинът показа стабилна игра и постигна пробив, който след това бе допълнен от още един гейм на неговата сметка за 3:0.

Добрата серия на 11-ия в света обаче бе спряна, а Зверев на свой ред направи пробив и набързо изравни за 3:3.

Григор продължи да не бъде убедителен, но поне намали процента на непредизвикани грешки и взе следващите си два сервис гейма, карайки германеца да сервира за оставане в сета при 5:4.

В този момент хасковлията заигра много прецизно, Зверев пък не издържа на напрежението и при първия си сетбол Димитров се възползва и затвора сета с 6:4, с което вкара двубоя в трети решителен сет.

В него Григор имаше възможност да стигне до пробив при 2:1, но Зверев отрази възможността и изравни за 2:2. В следващия сервис гейм на тийнейджъра обаче Димитров взе своето и поведе с 4:2.

При 5:2 Зверев сервираше за оставане в мача и поведе с 40:0. В този момент обаче Григор направи 4 поредни точки и стигна до мачбол, при който спечели страхотно маратонско разиграване, узаконило победата му.