Без паяци за неправилно паркирани коли, които не пречат, глобяват до 50 лева
Без паяци за неправилно паркирани коли, които не пречат, глобяват до 50 лева / снимка: Sofia Photo Agency
Без паяци за неправилно паркирани коли, които не пречат, глобяват до 50 лева
75731
Без паяци за неправилно паркирани коли, които не пречат, глобяват до 50 лева
  • Без паяци за неправилно паркирани коли, които не пречат, глобяват до 50 лева

Паяците да не вдигат неправилно паркиралите автомобили, освен ако нарушението не е прекалено сериозно. Това предвижда проектът за нова Наредба за паркирането в София, който се очаква да бъде гледан на утрешното заседание на Столичният общински съвет. Идеята е вече общински полицаи да налагат фишове на нарушителите, чиито максимален размер да е до 50 лева.

Сред промените в новата наредба са разширяването на зелената зона, въвеждане на безплатна жълта зона и 10 минути безплатен престой в синя и зелена зона.

Според един от вносителите на наредбата - общинският съветник Зафир Зарков от ГЕРБ, с промяната в работата на паяците се цели да се избегне моментът, в който гражданите трябва да прибират колите си от наказателните паркинги.


"Това, което е предложено в наредбата, за възможността всички полицаи да налагат на нарушителите глоба с фиш, това е във връзка с осъществяване на по-добър контрол и ред при паркирането не само в платените зони, а и извън тях. Паяците в платените зони разбира се отново трябва да бъдат налични, когато има драстично нарушаване на правилата за паркиране. Сами разбирате, че ако има спрял автомобил на релсите на трамвая например, трябва незабавно да се реагира и паякът е необходим", категоричен е Зарков.

Съществен проблем, който трябва да реши новата наредба е поставянето на скоби, репатрирането и налагането и събирането на глоби. Към момента тази дейсност се извършва от Центъра на градска мобилност, а не от общината. Това обаче е в противоречие със закона. Този модел на работа беше обжалван от областния оправител на София, а в края на месец юни Софийският административен съд уважи жалбата му и обяви паяците за незаконни. Според Зарков се предвиждат два варианта. Единият е чрез общинско предприятие, а другият е да се действа по закона за обществените поръчки, като и двата начина са законови.

От БСП обаче остават на мнение, че проблемът с дейността на ЦГМ остава на дневен ред. Смятат още, че философията на наредбата е грешна.

Проектът за нова Наредба за паркирането е в дневният ред на утрешното заседание на общинския съвет, заедно с доклад за цените за локалното платено паркиране и в зоните. Към момента те се запазват както до сега.

Повече подробности слушайте на Radio.Dariknews.bg