Деветокласничка е майка на изхвърленото на боклука бебе
Деветокласничка е майка на изхвърленото на боклука бебе / снимка: Sofia Photo Agency, архив

15-годишна ученичка и единайсетокласник са родителите на захвърленото в контейнер и намерено от клошар бебе в Казанлък. Това стана ясно днес.

Роденият вчера рано сутринта в домашни условия Димитър, каквото име бе дадено на бебето от социалните работници, е плод на ученическа любов на непълнолетните, които учат в елитно казанлъшко училище. И двамата родители са от български произход.

По неофициална информация родителите на невръстната родилка са разведени, като майката е служител в Българска армия.

Знаели ли са родители на учениците за очакваното бебе и помагал ли е някой за раждането в домашни условия, както и защо учениците са решили да подхвърлят бебето, са въпроси, на които полицията в Казанлък продължава да търси отговорите. Двамата непълнолетни родители вече са разпитани от органите на реда.

Междувременно стана ясно, че роденият 3,800 кг и 53 см вчера Димитър вече е преодолял хипотермията, с която бе настанен в родилното отделение на болницата в Казанлък. Бебето е изнесено от кувьоз и се чувства добре.

Направени са му нужните изследвания и ваксини, приема антибиотици, с цел превенция от инфекции заради престоя си в контейнера, съобщи д-р Кети Маналова-Владкова, управител на Многопрофилната болница в града.

Приемното семейство, което ще стане временен дом за малкия Димитър, не е от община Казанлък, съобщиха от отдел „Закрила на детето”. В дома, в който ще  живее след понеделник Димитър, семейството има биологично дете, както и друго приемно дете.

След шест месеца новороденото ще бъде вписано и в регистъра за осиновявания и ще има възможност да открие нови родители.

Изхвърленото вчера на боклука бебе все още няма ЕГН, но освен собствено име, вече е и с презиме и фамилия. Ако след време Димитър бъде осиновен, той ще смени отново имената си.