Страната ни се нуждае от специалисти в областта на демографията
Страната ни се нуждае от специалисти в областта на демографията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Страната ни се нуждае от специалисти в областта на демографията
75724
Страната ни се нуждае от специалисти в областта на демографията
  • Страната ни се нуждае от специалисти в областта на демографията

Има недостиг на специалисти в страната ни в областта на демографията. За това алармираха от департамент „Демография" към Българската академия на науките.

Според Кремена Маринова от департамента България има необходимост от специалисти в областта на демографията, но нито един от българските университети не предлага в програмите си специалност за подготовка на такива кадри.

Маринова посочи, че интересът на младите учени към тази област е нисък и поради факта, че няма ниша за тях на пазара на труда, а едно от малкото места, на които биха могли да се реализират, е Българската академия на науките.

Според Кремена Маринова има няколко причини за нежеланието на младите хора да развиват знанията и потенциала си в областта на демографията: „Причините са две. Една е, че няма официална програма, която да подготвя хората още от университетското образование, които биха искали да специализират в тази област. От друга страна действително реализацията на такива специалисти в страната също не е добре осигурена, тъй като тези, които искат да се занимават с науката „демография", могат да направят това само в БАН, където материалните и финансови условия за работа не са много добри все още".

Ръководителят на катедра „Демография " проф. Щелиян Щерионов заяви, че проблемът с недостига на кадри в тази сфера е изключително сериозен: „Решаването на демографския проблем, който всички усещаме около нас би бил на по-високо ниво, ако има подготвени кадри, които да дават предложения за неговото разрешаване".

От БАН посочиха, че са изпратили материали и програми на повечето български университети за откриване на специалност „Демография" или провеждане на обучения на студентите, но все още нямат отговор от висшите училища.