Камбанен звън отново огласи Николово, след три месеца тишина
Камбанен звън отново огласи Николово, след три месеца тишина / Петя Димитрова

Нова метална камбанария се издига до църквата „Свети, свети Петър и Павел" в село Николово. От 16 години три жени се грижат за храма - Будинка, Виденка и Перса. Преди това божия дом бил заключен близо 50 години. Преди няколко дни свещеникът отец Ангел, които обслужва храмовете в четири монтански села, осветил новата камбанария.

Храмът на „Свети, свети Петър и Павел" се издига на хълм, от който се вижда цялото село. Построен е там през 1822-ра година. Предполага се, че и тогава е засадено дъбовото дърво до самата църквичка . Върху него доскоро висяла камбаната, която събирала хората за радост и скръб. Преди близо три месеца, след Петровден буря прекършила клоните му и камбаната падала. Синовете на Будинка и Виденка я прибрали в храма.

„ И от тогава досега ходим по мъките, разказват жените. Обадили се в Регионалната инспекция за опазване на околната среда, за да оценят щетите на защитения дъб и да им разрешат да го окастрят. Тръгнали да търсят проектанти, да изваждат разрешителни, да молят за дарения. За вдигането на новата камбанария трябвали 2300 лева, жените имали 1300 - пари събирани левче по левче през годината на празници и от един двама по-заможни дарители.

Камбанен звън отново огласи Николово, след три месеца тишина
netinfo

„Като съберете парите тогава ни се обадете", казали от фирмата, която направила конструкцията на новата камбанария.

Когато Будинка отключва вратата всеки които прекрачи прага на храма може да усети топлотата и любовта, с която трите жени се грижат за божия дом - чистят и редят иконите на всичките светии. Конструкцията на храма е запазена такава каквато е била преди 192 години, с архитектура на кораб (базилика) - символ на Ноевия ковчег, спасил вярващите в бурното море. .Нови са фасадата, покрива и стенописите по сводовете. Входната врата на храма е автентичната от 1822-ра година, а иконостасът и олтарът са реставрирани".

Камбанен звън отново огласи Николово, след три месеца тишина
netinfo

Камбаната тежи 155 килограма и от 60 години известява хората в селото. „Добре че е паднала върху клоните на дървото и не се е пукнала, казва Будинка. Сега хората се радват много на новата камбанария, а по нея има още довършителни работи, дано да ги направим преди зимата, допълва тя.