Румен Петков с критика към Иван Иванов от БСП, обричал левицата в Шумен на провал
Румен Петков с критика към Иван Иванов от БСП, обричал левицата в Шумен на провал / netinfo

Ангажиментите на АБВ към Шумен остават", това заяви по време на пресконференция по-рано днес заместник-председателя на АБВ Румен Петков, който бе и водач на листата от кандидат-депутати за област Шумен. Въпреки, че коалицията не успя да спечели мандат от 30 МИР-Шумен Петков положително оцени изборните резултати, от които става ясно, че АБВ-Шумен има ръст на доверието, спрямо изборите за евродепутати.

„АБВ не е проблема в ляво, АБВ е решението на проблема в ляво", заяви Петков, коментирайки факта, че като цяло левицата е загубила около 280 000 избиратели.

Зам.-председателят на АБВ коментира и думите на Иван Иванов от БСП-Шумен, който в следизборните дни заяви, че управителят на ОЖИ-Шумен Цанко Цанев е използвал служебното си положение, за да работи за АБВ по време на предизборната кампания. По време на пресконференция на БСП новоизбрания депутат Иванов дори заяви, че не е изключено да се стигне до предложение от общински съветници към кмета на града за освобождаването на Цанев от заемания от него пост. „В този период г-н Цанев е бил в болница и е бил опериран и да се говори по този начин, за човек, който е имал здравни проблеми и по тази причина, сигурно не е работил за никоя партия е малко цинично. Не знам, какво преследва г-н Иванов, очевидно преследва хора, друго какво преследва не знам", подчерта Румен Петков. Той допълни, че резултатът за БСП от такъв тип поведение ще е задълбочаване на разочарованието.

„Да налагаш омраза в ляво, да плашиш, че ще уволняваш, ако някой си е позволил да има различни политически пристрастия различни от твоите е много лош знак, липса на какъвто и да е политически усет", каза още Петков. По думите му, в резултат на това поведение на БСП-Шумен, в общината социалистите имат с около 8 000 гласа по-малко от ГЕРБ. „С такива разсъждения, като тези на г-н Иванов той обрича левицата в Шумен на провал и това трябва да е ясно за всички социално мислещи хора", категоричен бе Петков. Той допълни, че в следващата година левите формации в Шумен трябва да работят за връщането на около 7 000 гласа.

„ГЕРБ трябва да каже, как вижда едно следващо парламентарно мнозинство, като политически въпрос, като политическо решение", така заместник- председателят на АБВ коментира възможността за сближаване на позициите с ГЕРБ, по време на втория етап от разговори между политическите сили. Петков, заяви, че според него между АБВ и ГЕРБ могат да се намерят допирни точки в много направления, първо обаче трябва да се изясни подхода на първата политическа сила. „Ние искаме ясна политическа платформа, ясен политически ангажимент", подчерта Петков. Като разминаване в позициите той посочи, че ГЕРБ нямат ясна визия за развитието на енергийния сектори и в частност на ядрената енергетика. Румен Петков заяви още, че АБВ ще настоява възрастта за пенсиониране да е обвързана с продължителността на живот в България.

Зам.-председателят на АБВ поздрави ГЕРБ за това, че са тръгнали на преговори с останалите политически партии, които имат парламентарно представителство, но изказа критика, че не може, след като е обявено, че втория етап от преговори ще е експертен, няколко часа по-късно да се премине към прегооври между лидерите.

Освен, че АБВ има различия с БСП, Петков заяви, че има и някои сходни позиции, които са били изяснени по време на консултациите при президента Росен Плевнелиев. Като пример Петков посочи предложението на БСП да бъде предоставен доклад за състоянието на бюджета към момента и прогноза за неотменимата актуализация на бюджета.

АБВ е категорично, че бюджетния дефицит не трябва д надхвърля 3% в края на годината, защото в противен случай на страната ще бъдат наложени сериозни санкции, стана ясно още от думите на Румен Петков. Той допълни, че държавният бюджет трябва да бъде актуализиран, но не с предложение на служебния кабинет, който по думите му, е прехвърлил правомощията си.