Румен Петков: ГЕРБ и АБВ могат да намерят допирни точки по много направления
Румен Петков: ГЕРБ и АБВ могат да намерят допирни точки по много направления / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„ГЕРБ трябва да каже, как вижда едно следващо парламентарно мнозинство, като политически въпрос, като политическо решение", така заместник- председателят на АБВ коментира възможността за сближаване на позициите с ГЕРБ по време на втория етап от разговори между политическите сили.

От Шумен, където бе на визита, Петков, заяви, че според него между АБВ и ГЕРБ могат да се намерят допирни точки в много направления, първо обаче трябва да се изясни подходът на първата политическа сила. „Ние искаме ясна политическа платформа, ясен политически ангажимент", подчерта Петков. Като разминаване в позициите той посочи, че ГЕРБ нямат ясна визия за развитието на енергийния сектори и в частност на ядрената енергетика. Румен Петков заяви още, че АБВ ще настоява възрастта за пенсиониране да е обвързана с продължителността на живот в България.

Зам.-председателят на АБВ поздрави ГЕРБ за това, че са тръгнали на преговори с останалите политически партии, които имат парламентарно представителство, но изказа критика, че не може, след като е обявено, че вторият етап от преговори ще е експертен, няколко часа по-късно да има среща между лидерите на Реформаторите и ГЕРБ.

Освен че АБВ има различия с БСП, Петков заяви, че има и някои сходни позиции, които са били изяснени по време на консултациите при президента Росен Плевнелиев. Като пример Петков посочи предложението на БСП да бъде предоставен доклад за състоянието на бюджета към момента и прогноза за неотменимата актуализация на бюджета.

От АБВ са категорични, че бюджетният дефицит не трябва д надхвърля 3% в края на годината, защото в противен случай на страната ще бъдат наложени сериозни санкции, стана ясно още от думите на Румен Петков. Той допълни, че държавният бюджет трябва да бъде актуализиран, но не с предложение на служебния кабинет, който по думите му, е прехвърлил правомощията си.

Други новини от Шумен