Дъщерята на убит от роми мъж: Били са го с мотики и лопати
Дъщерята на убит от роми мъж: Били са го с мотики и лопати / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Жители на село Розино и рокери от Сопот се събраха на символичен протест, след като издъхна пребитият от роми собственик на газстанция Георги Рогачев. Пред bTV участниците в демонстрацията поискаха справедливи наказания за извършителите.

Дъщерята на Рогачев Марияна разказа, че на 14 септември двама роми (мъж по фамилия Сребрев и неговият племенник) дошли с бус на газстанцията, за да заредят гориво. Били пияни и не искали да си платят.

„Той ги видял, че са пияни, казал им: „Момчета, тръгвайте си, утре ще оправим сметката", разказа жената. По думите й бусът се отдалечил, но след това се върнал и двамата роми започнали да се заяждат с Рогачев, опрели лопата във врата му. Дошла и друга кола, от която излезли още хора с камъни, мотики и лопати.

Баща й стрелял във въздуха. Последвал страшен побой, при който черепът на мъжа бил строшен. „Баща ми не е убиец", категорична беше жената. В същото време докторът, който приел Рогачев в болницата коментирал, че „този човек е бит да бъде убиван".
След месец и половина в кома, бащата на Марияна почина вчера.

Според нея, враждата между него и Сребрев е била подклаждана от кмета на селото. Ромът гледал овце до газстанцията, като дълго време Рогачев му помагал. В един момент миризмата станала непоносима и той пуснал няколко жалби в общината. Кметът на свой ред казал на Сребрев кой се оплаква от овцете му.

Марияна се надява все пак да има справедливост. „Върху баща ми са били 5 човека, в ареста са двама", възмущава се тя.

„От самото начало казахме, че искаме държавата да си свърши по законов начин това, което трябва да стане. (...) Не може да се убива в 21 век жив човек с мотики и лопати", каза и рокерът от Сопот Стоян Голевски.

Междувременно жена от протеста заяви, че зетят на Сребрев 6 пъти е идвал да зарежда на газостанцията след нападението, макар да е бил запознат от персонала и един от потърпевшите като участник в линча.