Награждават победителките в конкурса Дора Габе в петък
Награждават победителките в конкурса Дора Габе в петък / netinfo

Награждаването на победителките в 10-ия Национален конкурс за млада поетеса „Дора Габе” ще се състои на 24 октомври от 17 часа в общината в Генерал Тошево, съобщават от кметството. Тази година културният форум, посветен на голямата българска поетеса, родена и живяла в Добруджа, събра рекорден брой участнички от цялата страна. Приятна изненада за организаторите е и участието на поетеси - бесарабски българки от Украйна, сред които също има с отличени творби.

Тричленно жури в състав: Христо Ганов – секретар на Съюза на българските писатели, Виолета Пенева – родственица на Дора Габе и Боян Ангелов – журналист и поет, ще обяви в петъчната вечер призовите места в конкурса, както и ще връчи 7 поощрителни награди.

Конкурсът се провежда веднъж на две години, като своеобразен акт на почит и преклонение пред паметта на Дора Габе, нейния поетичен талант и любов към Добруджа. Проявата се организира от Община Генерал Тошево, Съюза на българските писатели, НЧ „Дора Габе – 1940”, с. Дъбовик и Славянската литературна и артистична академия – Варна.