Канада вдигна нивото на опасност от терористична атака
Канада вдигна нивото на опасност от терористична атака / снимка: БГНЕС

Канада повиши степента на опасност от терористична атака от ниска на средна, съобщиха осведомителните агенции. Говорител на министъра на обществената сигурност каза, че решението не е резултат от конкретна заплаха, а е взето заради увеличаването "като цяло на изявленията" на членове на радикални групировки като "Ислямска държава", Ал Каида и сомалийската "Аш Шабаб".

То е оповестено обаче, след като в понеделник канадски екстремист блъсна с кола двама войници в Квебек и уби единия от тях. След преследване от полицията извършителят бе застрелян. Съобщено бе, че той е изповядвал "радикални" идеи, а случилото се бе определено от властите като тероризъм.

Двайсет и пет годишният Мартин Руло, приел исляма, е бил наблюдаван от службите, които го подозирали във връзки с бойци ислямисти, с него били водени разговори, отнет му бил дори паспортът, за да му се попречи да замине през лятото за Турция, откъдето се подозирало, че може да опита да се прехвърли в Сирия. Полицията обаче нямала достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения, и не можела да предвиди нападението, каза на пресконференция нейна служителка.

Начинът на извършване на нападението в Квебек напомни за убийството на британски войник през май 2013 г. атакуван от двама ислямисти с нож край казармите му в Лондон.

Източник: БТА