Въпреки предизвикателствата, които ни изпратиха природата и държавата, 2014 г. е запомняща се за Габрово
Въпреки предизвикателствата, които ни изпратиха природата и държавата, 2014 г. е запомняща се за Габрово / Таня Христова, личен архив
Въпреки предизвикателствата, които ни изпратиха природата и държавата, 2014 г. е запомняща се за Габрово
75709
Въпреки предизвикателствата, които ни изпратиха природата и държавата, 2014 г. е запомняща се за Габрово
  • Въпреки предизвикателствата, които ни изпратиха природата и държавата, 2014 г. е запомняща се за Габрово

Изминаващата година не е лесна за Габрово. Наводненията оставиха отпечатъка си. Въпреки това в общината има постижения с дългосрочен характер, за които си заслужава да си дадем сметка. Кметът на Габрово Таня Христова счита, че проекта "Воден цикъл" е от важните дългосрочни инициативи, които стават възможни с подкрепата на обществеността.

- Г-жо Христова, кое според Вас е най-голямото постижение на 2014 г?

- Факт е, че 2014 г. се оказва доста предизвикателна. Предположих, че ще е такава, без разбира се да съм имала предвид тежката съдба, която ни сполетя с наводненията и, за съжаление, отнетите човешки животи.

Независимо от трудностите и предизвикателствата, както изпратени ни от природата, така и от държавата, смятам, че 2014 г. е запомняща се и важна за всички габровци. Реализацията на големия проект, свързан с подобряване на ВиК-инфраструктурата на Габрово, вече показва конкретните резултати, за които говорихме в годините назад.

Виждаме, че благодарение на него градът ни се променя. Наред с това се изпълняват и други инвестиции в градската среда. Изгражда се и ще бъде завършено кръгово съоръжение, благоустрои се централната градска част. Дългоочакваните инвестиции в Шести участък също променят облика на града. Вярвам, че това променя самочувствието на хората, които живеят в него и прави впечатление на тези, които го посещават.

Не бих искала да пропусна и проекта, свързан с изграждане на Регионална система за управление на битовите отпадъци, а в областта на културата Габрово стана един от осемте пилотни града. Развитието на културата, създаването на условия за подкрепа на всички, които искат да развиват творческа индустрия имат своята почва в Габрово. Тази година започнахме и мисля, че добре реализираме една програма за култура, която е изцяло с финансов ресурс на Община Габрово. Подкрепяме проекти, които дават възможност да се развиват нови културни продукти.

- Каква е следващата Ви управленска цел?

- Искаме да инвестираме в интегриран и устойчив градски транспорт. Това е възможност Габрово да има нови екологични и икономични автобуси. Ще продължим да инвестираме във водния сектор, защото имаме готов следващ проект за такива инвестиции. Разработен е интегриран план за градско възстановяване и развитие. В него се съдържат основните мащабни инвестиции, с които искаме да развиваме населеното място. Предвиждаме немалко инвестиции в Северна индустриална зона, развитие на градската инфраструктура, изграждане на кръгово съоръжение на Шиваров мост, благоустрояване на прак Баждар. Продължаваме да подобряваме условията на образователната система.

Аз лично като кмет много ангажирано ще продължа да работя с останалите институции за доизграждане на Западния обходен път и изграждането на тунела под Шипка.

Надявам се, че съвсем скоро ще успеем да реализираме проект за ефективно улично осветление посредством типа лед-осветление.

- Коя Община бихте посочили като добър пример за управление?

- Бих дала своите предпочитания към маниера на Йорданка Фандъкова, която е изкллючително ангажиран, толерантен и добър ръководител. Винаги с усмивка успява да убеди, в нелека ситуация предполагам, своите опоненти и партньори.