Дупката в КТБ била 4 млрд.
Дупката в КТБ била 4 млрд. / снимка: БГНЕС, архив

Дупката в капитала на КТБ може да стигне до 4 милиарда лева. Прогнозата излиза от одита на банката, поставена на 20 юни под специален надзор от БНБ.

Това съобщиха пред "Стандарт" запознати с документа, който ще бъде оповестен днес. Снощи пред БНТ и Менда Стоянова от ГЕРБ каза, че БНБ ще обяви липсата на няколко милиарда лева в КТБ.

Всички очаквания на финансовите експерти досега сочеха недостиг от около 1,2 до 2 млрд. лв. Но заедно с лошите кредити дупката се разраствала до 4 милиарда. Финансиране на свързани фирми и лица, близки до бившия мажоритарен собственик Цветан Василев, са разкрили още одиторите. Те проверявали и подозрения за отчети, които не отговарят на истината, но са внесени от КТБ в управление "Банков надзор".

Квесторите на Корпоративна търговска банка на 20-ти октомври внесоха в БНБ докладите за извършения одит на финансовото институция, която от юни е поставена под особен надзор.

Одитните доклади за състоянието на КТБ са изготвени от "АФА" ООД, "Делойт Одит" ООД и "Ърнст енд Янг Одит" ООД. В тях се съдържа анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ АД.

Вчера стана ясно, че Оманският фонд е заявил интерес за оздравяване на КТБ, но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев. Писмото е изпратено до премиера Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и БНБ.

Вторият по големина акционер в Корпоративна търговска банка заявява интерес към оздравяването й заедно с вече познатия австрийски фонд ЕПИК и нов партньор - "Джемкорп" и "Фрешфийлдс". От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с БНБ.

От Фонда подчертават, че незабавно трябва да се вземат мерки за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества, както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим.