„Ще те смачкам”, „ще те пребия” - крещял земеделски производител на проверяващите го експерти
„Ще те смачкам”, „ще те пребия” - крещял земеделски производител на проверяващите го експерти / 100 вести

Състав на Окръжен съд потвърди и направи окончателна присъдата срещу земеделския производител Х. А., заплашвал експерти от Областна служба „Земеделие“ в Габрово.

На 10 септември 2013 г. двама старши експерти в Областна дирекция „Земеделие“ - Габрово, в изпълнение на Заповед № РД-ЗА-49/05.07.2013 г. на шефа на дирекцията, посетили землището на с. Кръвеник. Там, по график, извършвали специализирани теренни проверки на физически блокове.

След приключване на проверката на един от блоковете двамата служители се насочили към служебния автомобил, за да отидат до друг, включен в плана им. „В този момент към тях се приближил автомобил и спрял близо до техния. От него слязъл подсъдимият Х. А., който бил регистриран като земеделски производител“, пише в материалите по делото. Познавал специалистите и знаел защо са там. Още със слизането от автомобила си земеделецът се насочил към тях. Започнал да вика: „защо отново са дошли, само него ли ще проверяват, пак ли ще го „отрежат“, защо не си затворят едното око“ и други подобни.

„Ще те смачкам”, „ще те пребия”, крещял осъденият на старши експерт към Областна дирекция „Земеделие” в Габрово.

Служителите на областната дирекция се опитали да обяснят, че нямат нищо лично против него и просто си вършат работата. Наложило им се обаче да се заключат в автомобила си, под угрозата от физическа заплаха.

Кипърският режисьор Кириякос Тофаридис пристига в Габрово, за да представи пред публиката на Смешен филм фест тази вечер филма си „Блок № 12”. Възпитаникът на НАТФИЗ спечели Специалната награда на журито на Филмовите дни в Кипър с първия си филм “Блок № 12”, лентата беше номинирана и за европейски “Оскар”.

Габровският пестил тръгна за световното изложение за Slow Food „Тера Мадре“ в Торино, съобщи Силвия Неделчева, представител на едноименното движение в Габрово. За включването на „габровския шоколад“ в списъка на уникалните храни вече са подадени необходимите документи. Той е включен в каталога „Арка на вкусовете“, което според Неделчева е своеобразна защита на продукта, предпоставка да бъде включен в този списък.