Патриархът дари 1000 лв. на дете, останало сирак след взрива в Горни Лом
Патриархът дари 1000 лв. на дете, останало сирак след взрива в Горни Лом / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Дарение от патриарх Неофит бе предоставено на петгодишния Иван от белоградчишкото село Средогрив, който остана сирак, след като родителите му загинаха при взрива във фабриката "Миджур" в село Горни Лом. Това съобщи Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит.

Той каза още, че представители на патриарх Неофит и на Видинската Света митрополия са посетили вчера село Средогрив, като целта е била да се уважи желанието на Негово Светейшество да подпомогне с лични средства петгодишния Иван. Бяхме посрещнати от по-големия брат Павел, който прие дарението.

Пред него изказахме съболезнования и предадохме благословението на Българския патриарх да преодоляват със сила и с търпение всички трудности и изпитания, каза епископ Поликарп.

Дарението е в размер на 1000 лева и категоричното желание на патриарх Неофит е средствата да бъдат използвани за подпомагане израстването на Иван. Отделно Светият синод и Видинската Света митрополия разкриха банкова средства, в която се набират средства за семействата, които пострадаха от трагичния инцидент в Горни Лом.

До момента в сметката са постъпили около 2000 лева, добави епископ Поликарп.