Каракачанов: Който наруши частната собственост с цел грабеж да може да бъде дори и отстрелян!
Каракачанов: Който наруши частната собственост с цел грабеж да може да бъде дори и отстрелян! / dariknews.archive

Избраният за депутат в 43-то Народно събрание от 15-ти Плевенски МИР от Патриотичен фронт-НФСБ ВМРО, Красимир Каракачанов, който провежда ежеседмични серщи с хората от областта, на 21 октомври 2014 г. той беше в Плевен по повод поредните битови краби в община Никопол.

„Разбира се, това не е единствената община в Плевенска област, в която съществуват подобни проблеми и след като бях уведомен от наши избиратели за тези проблеми, днес имахме срещи в селата Въбел и Новачене, в които се събраха много хора - потърпевши от тези цигански набези и за да обобщя, ви предавам думите на една жена, която каза: "Нас вече ни е страх да живеем".

Каракачанов каза, че това са проблеми, които от години съществуват на територията на цяла България. „Две трети от страната е обхваната от тези набези и така не може да продължава повече", каза той и припомни, че това е една от десетте приоритетни точки, посочени от Патриотичния фронт за решаване от бъдещото управление. Той допълни, че по този повод е имал среща с изпълняващия длъжността началник на полицията в Плевен Валентин Петков.  

„Без политическа воля и без волята на бъдещото ръководство на МВР, този проблем няма как да бъде решен, защото от години насам, хората подават сигнали, медиите също информират, но адекватна реакция от страна на българските правителства не е имало, с някои много малки изключения", каза той.

Наред с мерки като инсталиране на камери на невралгичните места, за които в една средно голяма община биха отишли около 50 000 лева и то при много плътно позициониране, Каракачанов посочи пренасочването на щатни полицаи към рисковите райони на съответните общини.

Към това той добави основният проблем на липса на профилактика на криминалния контингент, за което честа причина е прекратяването на преписките поради „Неизвестен извършител" или малозначимост на извършеното деяние.

В този смисъл сред необходимите мерки, Каракачанов за пореден път сподели идеята да се разшири обхвата на неизбржната самоотбрана и в закона да се опомене, че не само жилището е неприкосновена зона, но и самия имот.

„Ако ти влязат в апартамента е едно, но ако ти влезе в двора, това също е влизане с взлом и щом си преодолял някаква преграда, за да откраднеш, това трябва да се третира като взлом и извършителите да бъдат съдени по бързата процедура и въдворявани за изтърпяване на наказанието.
Трябва да се разреши на хората със законно притежавано оръжие да защитават себе си и своя имот", категоричен е Красимир Каракачанов.

"Това нещо трябва да бъде променено и да се знае, че който наруши частната собственост с цел грабеж се излагана риска да бъде отстрелян!", добави той.