ГЕРБ и Реформаторите направиха крачка напред, но още няма споразумение
ГЕРБ и Реформаторите направиха крачка напред, но още няма споразумение / снимка: БГНЕС

Изненадваща среща между лидерите на Реформаторския блок и председателя на ГЕРБ Бойко Борисов се проведе тази вечер. На срещата, продължила около час и половина в централата на ГЕРБ, от страна на Реформаторите присъстваха Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, както и Николай Ненчев.

Разговорите приключиха без коалиционно споразумение. Това стана ясно от думите на Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Тя уточни, че срещата е била от бърз порядък. По време на разгорите са били уточнени и изгладени някои спорни до този момент въпроси.

"Надявам се, че направихме поне една крачка напред към коалиционно споразумение", заяви Бъчварова.

По думите й намерението на ГЕРБ е да направи правителство на базата на разбирателство по основните политики.

След срещата лидерът на ДСБ Радан Кънев уточни, че в крайна сметка няма спор около това Цецка Цачева да бъде председател на 43-ото Народно събрание. Той не пожела да отговори на въпрос на журналист на Дарик дали си е променил мнението и дали ще застане зад тезата на колежката си Меглена Кунева, че за министър-председател с мандат на ГЕРБ трябва да бъде номиниран Бойко Борисов.

Реформаторите не дадоха категоричен отговор дали биха влезли с АБВ в една обща широка коалиция с мандата на ГЕРБ, но в коментарите си заявиха, че
нямат нищо против да гласуват заедно лявата формация и да бъдат обединени по различни теми и секторни политики.

Кънев и Бъчварова заявиха, че срещата е работна и тази вечер са постигнали напредък, но крайното решение за правителство и коалиционно споразумение ще бъде взето, когато приключат консултациите на ГЕРБ с БСП, ПФ и АБВ.

След срещата не стана ясно защо е бил променен нейният формат. Борисов бе обявил, че вторият етап от „кастингите" за коалиционно правителство ще премине на експертно ниво.

Вчера след националната среща на ГЕРБ Бойко Борисов посочи Реформаторите като единствения партньор на партията, с който трябва да се разберат, независимо от вътрешните проблеми в блока.

По думите му срещи през тази седмица ще има още с БСП, Патриотичния фронт и АБВ.

„Решихме да проведем тази седмица още едни консултации с четирите партии. Реформаторите на първо място. Единственият неоспорим наш партньор, независимо от проблемите, които имат там. Аз съм твърдо „за” единство на Реформаторския блок и сме длъжни с тях да се разберем. Още повече, че техните лидери обявиха, че над 90% ни съвпадат програмите. Тогава не виждам различния. След Реформаторите е БСП, Патриотите и АБВ. Това е предложени на преговорния екип”, заяви Борисов пред журналисти.

На отделни срещи с лидерите на партиите ще се решават и министерските места. Още едни избори до Коледа остава най-крайният вариант за страната, коментира Бойко Борисов.

През миналата седмица ГЕРБ проведе срещи за бъдещото управление на страната с всички партии в новия парламент. От ГЕРБ откриха общи позиции по голяма част от темите с Патриотичния фронт и АБВ. Съвпадат позициите им и с Реформаторския блок. Притеснението на ГЕРБ обаче остава стабилността на политическото обединение.