Автомобилът на Фред Флинтстоун радва посетителите на зоопарка
Автомобилът на Фред Флинтстоун радва посетителите на зоопарка / Община Стара Загора

Реплика на автомобила на популярния анимационен герой Фред от сериала „Семейство Флинтстоун" радва посетителите на зоопарка в Стара Загора.

Той допълва композицията с пейката люлка на „мечешката поляна" и също като нея е създаден от естествени материали - клони и стволове на дървета, които са отстранени при извършване на санитарно прочистване на улиците на града и прилежащия парк „М. М.Кусев". По този начин отпадъчната дървесина е оползотворена напълно, а атракцията радва малки и големи посетители на старозагорската зоологическа градина.

Творението на служителите на зоопарка и директора доц.д-р Радослав Михайлов, подпомогнати от сръчните ръце на майстор-дърводелеца Борис Бадаров от Тракийския университет в Стара Загора, е част от усилията им да направят мястото интересно и предпочитано за отдих на децата и техните родители. Те с удоволствие сядат в семейния автомобил на Фред и Уилма и въртят безконечно волана, предоставен от председателя на старозагорския автомобилен клуб „Ретро" Тончо Желязков.

„Пейката-клюкарка" и автомобилът се намират в съседство с клетката на най-любимите обитатели на зоокъта - мечките. След статуите на мечка и лъв, творби на студенти от Великотърновския университет, на „мечешката полянка" ще бъдат експонирани и други пластики, създадени по програмата на Община Стара Загора за поощряване на младите таланти.

Близо 400 животни се отглеждат в старозагорската зоологическа градина, която е разположена живописно в естествена природна среда и се вписва атрактивно в ландшафта на парк „М. М. Кусев", наричан от старозагорци Аязмото. На 28 февруари 2015 г. ще се навършат 120 години от първата кампания по залесяването на почти голия "Ахмак баир", организирана от старозагорския митрополит.