Починалият в Осмо районно управление арестант е бил сам в килията
Починалият в Осмо районно управление арестант е бил сам в килията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Починалият в Осмо районно управление арестант е бил сам в килията
75702
Починалият в Осмо районно управление арестант е бил сам в килията
  • Починалият в Осмо районно управление арестант е бил сам в килията

Таксиметров шофьор почина в ареста на столичното Осмо районно управление след като беше задържан да превозва сирийски бежанци. 50-годишният мъж е арестуван в малките часове на миналата нощ на магистрала „Тракия” в посока входа на столицата, заедно с още един шофьор.

Случаят със задържането на двамата шофьори и сирийците не се различава на пръв поглед от напоследък зачестилите опити на нелегални имигранти да влязат в столицата, за да потърсят бежански статут. Важна подробност обаче са документите, с които сирийците са разполагали.

Директорът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев обясни за Дарик, че чужденци, които все още нямат бежански статут, но имат документ от някой от центровете на ДАБ за временно пребиваване в страната, могат свободно да се движат в нейните граници. От информацията, която МВР разпространи веднага след внезапната смърт на единия шофьор, стана ясно, че сирийците са представили при задържането си точно такива документи, издадени в Харманли.

От тук възниква обаче въпросът защо чужденците и техните двама шофьори са били арестувани?

„Нашите центрове за разлика от тези на дирекция „Миграция” не са от закрит тип. Нашите са от отворен тип и те имат право да се движат където пожелаят. Така, че те видимо са искали по някакъв начин да дойдат до София. Това не е нарушение. Някой ги заблуждава, че ако дойдат в някой от нашите центрове в София по-бързо ще им се осъществи процедурата”, обясни Чирпанлиев.

Ако аз съм бежанец в Харманли и имам бележка от ДАБ за пребиваване в страната мога ли съвсем свободно да пътувам и да реша от Харманли да дойда в София, превозвана от таксиметров шофьор или друг български гражданин?

Николай Чирпанлиев: Можете, да. Няма никакъв проблем.

От СДВР не пожелаха да отговорят на въпроса на какво основание двамата таксиметрови шофьори и сирийците са били отведени в ареста. Обясниха единствено, че по случая е образувано разследване срещу двамата шофьори за незаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната.

Случаят е под надзора на Софийска районна прокуратура, която в двумесечен срок може да го прекрати, ако няма достатъчно доказателства. Междувременно от МВР съобщиха, че 50-годишният шофьор е починал сам в килията си в полицейския участък. Все още се изяснява причината за смъртта му, но най-вероятно става въпрос за сърдечен удар.

От СДВР съобщиха още, че полиците, които са участвали в обиска на 20-годишната студентка Борислава Латинова в края на миналата седмица, ще бъдат подложени на детектор на лъжата. Освен вътрешната проверка по случая обаче от Софийската районна прокуратура също изясняват дали служителите на МВР са превишили правата си и са извършили престъпление спрямо младата жена.