Търсят 15 млн. лв. за подготовка на пътищата за зимата
Търсят 15 млн. лв. за подготовка на пътищата за зимата / снимка: БГНЕС

Осигурени са средства за зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа, но за подготовката им да посрещнат зимния период са нужни 15 млн. лв., които не са предвидени в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура". Тези средства са необходими за изкърпване на дупки, ремонт на мантинели и възстановяване на маркировка, съобщи във Велико Търново инж. Георги Златев, директор на дирекция „Развитие на пътната инфраструктура". По думите му досега от републиканския бюджет са осигурявани средства за подготвителния период преди началото на зимата.

Пари за снегопочистването има, тъй като плащанията се правят с бюджета за следващата година. Средно разходите за зимна поддръжка през ноември и декември не надвишават 10 млн. лв., а общо за петте зимни месеца се харчат около 50 млн.лв. за поддържане на цялата републиканска пътна мрежа, каза Златев.

Той посочи, че ще бъде засилена координацията между институциите, отговарящи за пътната обстановка през зимата. Областните пътни управления са в готовност да посрещнат първия снеговалеж в края на седмицата, съобщи още Златев. През тази година първокласните пътища ще се почистват само със сол и химически вещества без пясък, а наетите фирми за зимната поддръжка няма да получават средства за извършената работа, ако екипите на АПИ констатират, че почистването не е било качествено.

Във Велико Търново представители на АПИ, МВР, Дирекцията за противопожарна и аварийна безопасност, СБА и БЧК проведоха първата от поредицата регионални срещи за координация между институциите. До края на седмицата ще се проведат още пет съвещания, а от следващата седмица започват проверки на фирмите за състоянието на снегопочистващата техника и наличните количества сол, пясък и химически вещества.

Предвижда се строг контрол на граничните пунктове за транзитно преминаващите през страната товарни автомобили. Граничните полицаи ще проверяват състоянието на гумите на тировете, за да не възникват условия за пътно-транспортни произшествия, посочи комисар Антон Антонов, заместник-директор в ГД „Охранителна полиция" на МВР.

От Съюза на българските автомобилисти призоваха всички водачи на леки автомобили да сменят летните гуми със зимни и уточниха, че от 3 до 10 ноември всички сервизи в системата на организацията ще провеждат безплатни консултации за техническото състояние на автомобилите. През този период ще се проверяват приоритетно изправността на фаровете и автомобилните гуми.