Завършиха зъбчатата железница на Трапезица
Завършиха зъбчатата железница на Трапезица / снимка: DarikNews.bg

Велико Търново официално стана първият град в страната, който има фуникуляр. Съоръжението, по- популярно като зъбчата железница, ще превозва туристи до хълма Трапезица, където се подготвят редица атракции и експозиции. Това стана възможно, благодарение на проект по ОП „Региони в развитие”.

С близо 5 млн. лв. беше изградена подпорна стена, крепостта се сдоби с художествено осветление, подобно на Царевец, а също така бе създадена инфраструктура за бърз и лесен достъп до историческия резерват.

„Целта на тези дейности е изграждане на нова и съвременна атракция с национално значение, която да повиши туристическия интерес, а заедно с това и заетостта в легловата база”, каза координаторът на проекта Тонка Милева.

Изпълнението на възложените задачи се оказа истинско предизвикателство за техническия екип. Големият наклон на трасето, неравният терен и неблагоприятните метеорологични условия, са само част от факторите, които затрудниха реализацията на проекта.

„Това е първото по рода си съоръжение не само за България, но и за Балканския полуостров. В процеса на работа при нас идваха много хора с желание да го ползват. Добрата новина е, че има изграден и асансьор за хора с увреждания, който прави достъпа до фуникуляра възможен за всички”, обясни техническият ръководител инж. Николай Николов.

Трасето на съоръжението е с дължина 135 м. За него са използвани три вида релси, всяка от които е дълга повече от 11 м, с тежест 1,2 тона. „Уникалното е, че въпреки променливия наклон, кабината през цялото време е в хоризонтално положение. Тя побира максимално 25 души, които ще се изкачват на хълма за около 2 минути”, поясни инж. Николов. Той увери, че кабината е съобразена с всички изисквания за сигурност и е минала всички тестове. В момента се очаква приемането на необходимата документация, за да може съоръжението да се ползва пълноценно.

Завършиха зъбчатата железница на Трапезица
netinfo

„Има още много неща, които да се желаят, за да стане Трапезица привлекателен туристически продукт”, каза кметът на Велико Търново. Даниел Панов посочи, че Общината има много идеи, с които ще кандидатства за европейско финансиране по време на новия програмен период. „Имаме проект и за западната страна на Трапезица. Предстои укрепване на източната крепост. Подготвили сме проект за около 1,5 млн. лв. Той е заверен от Националния институт за паметниците на културата и се очаква държавата да отпусне финансиране”, каза градоначалникът.

Реализацията на идеите е от особено значение, тъй като през следващата година ще се чества 830 години от въстанието на Асен и Петър. „Ще лобирам пред държавата проектът за Трапезица да бъде завършен”, увери Даниел Панов.