Калина Вагенщайн: Смешен филм фест е уникален, някои от комедиите в него могат да ни разплачат
Калина Вагенщайн: Смешен филм фест е уникален, някои от комедиите в него могат да ни разплачат / DarikNews.bg

От днес, 21 октомври, до другия понеделник, 27 октомври, в Столицата на хумора и сатирата времето ще се отброява не в дни и часове, а в емоции – от поредния гледан филм, от вълнуващи срещи, от положителния заряд, който носи Смешен Филм Фест. Програмата може да видите тук - gabrovo.bg.

"Трудно може да се прави сравнение на Смешен филм фест, с който и да било друг фестивал. Той е абсолютно уникален. Много рядко има такива фестивали по света. Когато разказвам на колеги за него в чужбина те са много приятно изненадани и питат откъде намираме комедии. Ние разглеждаме нещата в по-широка перспектива - това са филми с чувство за хумор. Някои могат да ни разплачат малко, но всички те ни усмихват по някакъв начин", коментира Калина Вагенщайн организатор на фестивала.

Според нея фестивалът вече има много вярна публика, но има възможности тя да се увеличи.

"Добре е да се влезе в училищата, да се направят изнесени прожекции в региона, а също така да се гостува в рамките на други фестивали. Фестивалът към момента се развива като фестивал за местни публики. Започнахме с идеята, че Габрово е лишен от кино град, но това вече не е достатъчно като отправна точка. Вече има филми, които за първи път се показват у нас, правим субтитрите и други неща по филмите. Смятам, че публиката е все по-заинтересована.

Има много хора, които гледат цялата програма на фестивала. Не знам отпуска ли си вземат, но успяват да присъстват на 10-15 филма. На български филми и анимации дори ни се е налагало да връщаме хора. Другите филми имат една много добра, но ограничена аудитория.

Това показва, че хората имат нужда от родно кино, а ако влезем и в училищата ще можем да обърнем разбирането, че има само американска кинематография, младите хора ще видят колко качествено и атрактивно кино се прави. Младите деца ще видят, че в кино се влиза в респект, там не се ядат пуканки, мълчи се, не се пие кока-кола, а общото дишане на този салон не може да се сравни със седене пред малкия екран.

Киното е изкуство, на което може да се погледне от едно по-високо ниво. И в Америка има кина, където не се ядат пуканки и не се пие кока-кола, краката не се качват по облегалките", каза Калина Вагенщайн.

Зам.-кметът по културата Нела Рачевиц заяви, че нивото на габровския фестивал се поддържа, в това число като не се толерира поведение, несъвместимо с провеждането на една културна проява. Според нея развитието на фестивала е възможно в две покоси - тип изнесено кино и привличане на туристи, което се обуславя от факта, че доста от филмите се показват за първи път в България и не могат да се изтеглят от интернет торентите.