Шефът на Тотал Кристоф дьо Маржори загина в катастрофата в Москва
Шефът на Тотал Кристоф дьо Маржори загина в катастрофата в Москва / БГНЕС

Парижката прокуратура образува наказателно дело за неумишлено убийство във връзка с трагичната гибел на Кристоф дьо Маржори - ръководител на петролната компания "Тотал", съобщи Франс прес. Бизнесменът загина снощи при катастрофа на московското летище Внуково-3 заедно с тричленния екипаж на самолета му, след като машината се сблъска при излитане със снегорин и се разби на пистата.

Френското бюро за разследване на катастрофи в гражданската авиация заяви, че изпраща в Москва екип от трима дознатели със задачата да работят по случая. Официалното разследване е поверено на съответния руски орган - Международния авиационен комитет.

Ще бъде направено всичко необходимо за възможно най-бързо разследване на катастрофата, увери руският премиер Дмитрий Медведев в телеграма до френския министър-председател Манюел Валс, цитирана от ТАСС.

Известието за смъртта на Дьо Маржори потресе Франция. Съболезнования изразиха вече президентът Франсоа Оланд, премиерът Валс и редица министри. Парижката борса реагира сутринта със сериозен спад на акциите на "Тотал", но страстите се поуталожиха след съобщение, че в близките часове ще бъде определен приемник на покойния шеф на компанията, посочва руската агенция.

Френското бюро за разследване на катастрофи съобщи по-рано, че водачът на снегорина, участвал в инцидента, също е загинал. Според други източници той е оцелял. Заместник-кметът на Москва Леонид Печатников информира, че служителят е настанен в болница в тежко състояние. Руското федерално следствие заяви днес, че е бил пиян по време на трагичния инцидент.

Медии съобщиха, че по време на катастрофата рулирането на летището е било поверено на диспечер стажант, но тези данни не са потвърдени официално, допълва ТАСС.

Руският президент Владимир Путин изрази дълбоки съболезнования по повод трагичната смърт на Кристоф дьо Маржори, предаде ТАСС.

Владимир Путин познаваше отдавна Маржори и поддържаше с него тесни делови контакти. Президентът високо ценеше деловите качества на Маржори, твърдата му ангажираност с развитието не само на двустранните отношения, но и на взаимно изгодното многостранно сътрудничество като цяло, каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков изтъкна, че в Москва високо са ценили приноса на Маржори за развитието на културния диалог и подкрепата му за различни проекти в областта на културата. Директорът на "Тотал" се ползваше с голямо уважение сред колегите си в бизнеса и сред политиците, допълни той.

Кристоф дьо Маржори посвети живота си на френската промишленост и на развитието на концерна "Тотал". Той издигна компанията до ранга на водещите световни предприятия, умело отстояваше класата и успеха на френските технологии в чужбина и имаше големи амбиции за "Тотал", отбеляза Оланд в комюнике, разпространено от Елисейския дворец.

Маржори беше също щедър меценат, подпомогнал големи културни инициативи, допълни президентът.

Директорът на "Тотал" загина на 63-годишна възраст, след като самолетът му се блъсна в снегорин при излитането си от летище "Внуково" край Москва. Загинали са всичките четирима души на борда.

Източник: БТА