1 млрд. лв. дупка в КТБ, може да й вземат лиценза
1 млрд. лв. дупка в КТБ, може да й вземат лиценза / снимка: БГНЕС, архив

Около 1 млрд. лева е дупката в КТБ - с толкова загубата на банката е по-голяма от капитала й. Това е записано в одитния доклад на квесторите, твърдят информирани източници пред „24 часа". Днес документът бе внесен в БНБ. Очаква се централната банка да обяви становището си по доклада в сряда.

Заради декапитализацията КТБ най-вероятно ще остане без лиценз. Решението на БНБ за това се очаква в края на този месец. Източници от централната банка прогнозираха, че след отнеманете на лиценза в 20-дневен срок ще има готовност за изплащане на защитените депозити чрез фонда за гарантиране на влоговете.

Всеки притежател на гарантиран депозит трябва да заяви във фонда дали иска изплащане на цялата сума, на част от него или да поиска прехвърлянето му в друга банка.

Депозитите до 100 000 евро в КТБ са общо за 3,684 млрд. лв., а в дъщерната банка "Виктория" - 55 млн. лв. Във фонда за гарантиране на влоговете има 2,103 млрд. лв. При този вариант държавата трябва да покрие разликата от 1,7 млрд. лв. Очакванията са това да стане чрез държавно гарантирани облигации, които ще емитира фондът, както и със заем от бюджета в размер на 700 млн. лв.

Това обаче ще е възможно, само ако новият парламент гласува актуализирането на държавния бюджет, където двете опции са записани.

Запознати с одита казват, че в него раздадените кредити са подредени в четири групи.
В първата са всички заеми, отпуснати на работещи компании, които се обслужват редовно. Във втората са тези с просрочие от над 30 дни.

В третата група са събрани проблемните кредити, получателите на които са лица без реален бизнес, офшорни компании или такива с неясни собственици.

В последната група са кредитополучателите в технически фалит и без реални обезпечения. Запознати твърдят, че най-много били заемите в последните две групи - общо около 3,5 млрд. лв. , а в първите две размерът бил около 1,8 млрд. лв.
Ако КТБ остане без лиценз, не означавало автоматично, че тя ще бъде обявена в несъстоятелност. Може да се приеме план за оздравяването й чрез одържавяване или от настоящите акционери, или с нови инвеститори.

Цветан Василев пък, който чрез фирмата си "Бромак" е мажоритарен акционер в КТБ, изпрати писмо, в което намекна, че се оттегля като собственик в банката. Василев пише, че капитализацията на КТБ следва да се осъществи основно на акционерно ниво. За целта най-вероятно ще се използва "Бромак", но вече без мое участие, казва Василев.